Η Ιαπωνία ψάχνει συνεργάτες στην ανάπτυξη και παραγωγή του νέου μαχητικού 6ης γενιάς F-X, το κόστος ενός τέτοιου αεροπλάνου είναι τόσο ακριβό που ακόμα και η Ιαπωνία δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου του ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας, το τελευταίο βρίσκεται στη διαδικασία της κατάρτισης μία φόρμουλας – πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας, σε περίπτωση που οποιαδήποτε συμμαχική χώρα, εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ιαπωνικού μαχητικού επόμενης (6ης) γενιάς F-X.

Το νέο ιαπωνικό που προς το παρόν υφίσταται ως πρόταση (concept), προορίζεται να αντικαταστήσει το επίσης εγχώρια ανεπτυγμένο και κατασκευασμένο από την Mitsubishi Heavy Industries, F-2, από το έτος 2030 και μετά. Πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ιαπωνικού ΥΠΑΜ, το F-2 θα αποσυρθεί οριστικά από τις τάξεις τις JASDF (Japan Air-Self-Defense Force’s), το αργότερο μέχρι το έτος 2035.

Προς το παρόν η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια ύψους 256,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2020, με στόχο την έναρξη της διαδικασίας ανάπτυξης του F-X, διευκρινίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2021 μπορούν σε αυτή την αρχική φάση να συμμετάσχουν και άλλες χώρες.

Οι χώρες αυτές θα συμμετάσχουν, αναλαμβάνοντας (με το αντίστοιχο ρίσκο και κόστος φυσικά) από την πλευρά τους τη διαμόρφωση κάποιων από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 που καθιερώθηκε επίσημα η ονομασία F-X, το ιαπωνικό πρόγραμμα είχε την ανεπίσημη ονομασία Future Fighter.

Επιπρόσθετα η Υπηρεσία Προμηθειών, Νέων Τεχνολογιών και Λογιστικής Υποστήριξης του ιαπωνικού ΥΠΑΜ, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι η Ιαπωνία προτίθεται να αναπτύξει ένα αποκλειστικά δικής της σχεδίασης μαχητικό με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμμετοχή σε προτάσεις άλλων χωρών ή κατασκευαστών.

Σε αυτή της την απόφαση περιλαμβάνει και την πρόταση που είχε κατατεθεί από την Lockheed Martin για την ανάπτυξη ενός μαχητικού με συνδυασμένα σχεδιαστικά -και όχι μόνο- χαρακτηριστικά των F-22 και F-35.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ