ΥΠΑΜ Βραζιλίας: Ακόμα εν εξελίξει ο διαγωνισμός νέου μαχητικού στην Βραζιλία!
Την δόξα της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΓΔΑΕΕ φαίνεται ότι ζήλεψαν οι Βραζιλιάνοι ιθύνοντες του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Την
δόξα της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και
ΓΔΑΕΕ φαίνεται ότι ζήλεψαν οι Βραζιλιάνοι ιθύνοντες του υπουργείου
Άμυνας της χώρας.
Την δόξα της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΓΔΑΕΕ φαίνεται ότι ζήλεψαν οι Βραζιλιάνοι ιθύνοντες του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το βραζιλιάνικο ΥΠΑΜ και υπογράφεται από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της χώρας Νέλσον Ζόμπιμ, φαίνεται ότι ανατρέπονται όλα τα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στο εν λόγω δελτίο Τύπου μνημονεύονται η επίσκεψη του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, η πρόθεση για ευρεία διμερή συνεργασία στην αεροναυπηγική συνεργασία (χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει «θέλουμε να αναπτύξουμε μια μείζωνα αεροπορική βιομηχανία, να φτιάξουμε αεροσκάφη μαζί και να πουλήσουμε αεροσκάφη μαζί»), η πρόθεση της Γαλλία να προμηθευτεί το βραζιλιάνικο μεταφορικό αεροσκάφος KC-390, αλλά και η δέσμευση της να προσφέρει το μαχητικό αεροσκάφος Rafale σε ανταγωνιστικές τιμές, όπως ακριβώς προσφέρεται στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ωστόσο, το δελτίο Τύπου καταλήγει αναφέροντας ότι με βάση τις νέες εξελίξεις, η διαδικασία της επιλογής για τον πρόγραμμα FX-2, το οποίο συντονίζεται από την Διοίκηση της Αεροπορίας, δεν έχει ακόμα κλείσει και θα συνεχιστεί με διαπραγματεύσεις με τους τρεις συμμετέχοντες, που θα επεκταθούν και τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναδιατυπωμένες προσφορές.
Το ακριβές δελτίο τύπου του βραζιλιάνικου ΥΠΑΜ μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο:
Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου είναι καθαρά τυπικής φύσης και απορρέει από τη νομική υποχρέωση της Βραζιλίας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ενός διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας κύριου αμυντικού υλικού, καθώς αν τον διέκοπτε άμεσα με την ανακοίνωση της επιλογής του Rafale, θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στις άλλες δυο εταιρείες, την Boeing και την Saab να κινηθούν νομικά κατά της βραζιλιάνικης κυβέρνησης.
Παράλληλα θα πλήττονταν και η αξιοπιστία της Βραζιλίας όσον αφορά την απρόσκοπτη τέλεση διεθνών διαγωνισμών προμηθειών στρατιωτικού υλικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στον βραζιλιάνικο τύπο, το εν λόγω δελτίο Τύπου υπήρξε απαίτηση του αρχηγού της βραζιλιάνικης Αεροπορίας στρατηγού Ζουνίτι Σάιτου, που θεωρεί την ανακοίνωση υπέρ του Rafale ως πρόωρη και επιπλέον ως προς αυτό είχε την υποστήριξη του συμβουλίου της ανώτατης διοίκησης της βραζιλιάνικης Αεροπορίας.
Πάντως από το δελτίο Τύπου προκύπτει για πρώτη φορά ότι η Βραζιλία έχει επιδιώξει την αγορά του Rafale σε «ανταγωνιστική» τιμή, εφάμιλλη με αυτήν που το προμηθεύεται και η γαλλική Αεροπορία.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ένα κόστος της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ ανά αεροσκάφος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας για το έτος 2009, δηλαδή 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για 60 αεροσκάφη.
Επιπλέον, στο δελτίο Τύπου υποννοείται εμμέσως πλην σαφώς ότι οι άλλες δυο εταιρείες έχουν σαφές περιθώριο να επανέλθουν με νέες βελτιωμένες προσφορές.
Προφανώς πρόκειται για αντικρουόμενες ανακοινώσεις, αφού μόλις την Δευτέρα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είχε δηλώσει ευθέως ότι το Rafale είναι το προτιμώμενο μαχητικό αεροσκάφος για την Βραζιλία.
Είτε λοιπόν δεν υπάρχει ομοφωνία στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο της χώρας, είτε πρόκειται για «στημένο» κλίμα, προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμα καλύτεροι όροι πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας.
Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το πώς ακριβώς κατάφερε να πείσει ο Σάιτου, υφιστάμενος του υπουργού Άμυνας Ζόμπιμ, να διαψεύσει δημόσια και εγγράφως τον πρόεδρο της χώρας!
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gt
Μπορείτε να σχολιάσετε την παραπάνω είδηση και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους αναγνώστες του www.defencenet.gr στο forum ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: