Οι τρεις εταιρείες που ανταγωνίζονται σκληρά για το διαγωνισμό των 36 μαχητικών της Βραζιλίας προσφέρουν «γη και ύδωρ» έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το συμβόλαιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τρεις εταιρείες που ανταγωνίζονται σκληρά για το διαγωνισμό των 36 μαχητικών της Βραζιλίας προσφέρουν «γη και ύδωρ» έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το συμβόλαιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τόσο η σουηδική Saab όσο και η αμερικανική Boeing έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη μέσω των εκπροσώπων τους πως και οι δύο πρόκειται να προσφέρουν τις τεχνολογίες εκείνες που όχι μόνο θα επιτρέψουν στη FAB να διαχειριστεί προηγμένα συστήματα αλλά και να τα κατασκευάσει στις εγχώριες βιομηχανίες της.

Από την άλλη όμως βραζιλιάνος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, πως σε επιστολή του Γάλλου Προέδρου προς τον βραζιλιάνο ομόλογό του μεταξύ άλλων αναφέρεται η δέσμευση της Γαλλίας «για την απεριόριστη μεταφορά τεχνολογίας προς τη Βραζιλία» σε περίπτωση επιλογής του γαλλικού μαχητικού.

Ήταν αυτή η επιστολή που έκανε τον πρόεδρο της Βραζιλίας την περασμένη Δευτέρα να δηλώσει πως ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για την αγορά των 36 Rafale. Η ανακοίνωση αυτή του Lula παρακίνησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπραζίλια να ανακοινώσει πως έχει εγκριθεί  η μεταφορά όλων εκείνων των «απαραίτητων τεχνολογιών»  που σχετίζονται με το F/A-18E/F.

Η Saab από τη μεριά της ανακοίνωσε τη δυνατότητα μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών γύρω από το πρόγραμμα του GripenNG. Βραζιλιάνοι όμως επίσημοι διαρρέουν πληροφορίες πως είναι σχετικά απίθανο να αλλάξει  η υπάρχουσα κατάσταση καθώς μένει να διευκρινιστεί ποιες μπορεί να είναι οι «απαραίτητες τεχνολογίες» που προσφέρουν οι Αμερικανοί και ποιες οι «κρίσιμες» που προσφέρουν οι Σουηδοί, τη στιγμή που η Γαλλία έχει δεσμευθεί πλήρως για την μέγιστη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η αναδίπλωση της Βραζιλιανής πλευράς αναφορικά με την τελική απόφαση έγινε για να διευκολυνθεί η επιτροπή της Αεροπορίας στο να καταλήξει ποιος είναι ο τύπος που ταιριάζει περισσότερο στις απαιτήσεις της το πόρισμα της οποίας αναμένεται τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα και αναλογιζόμενοι την ελληνική πραγματικότητα είναι πραγματικά λυπηρό όσο και απαράδεκτο που ποτέ ένας διαγωνισμός για μαχητικό στην ΠΑ δεν έφερε τόσα πολλά ανταλλάγματα όσα απολαμβάνουν οι Βραζιλιάνοι, και αυτό όχι με ευθύνη των εταιρειών αλλά των δικών μας ανευθυνουπεύθυνων.

Μέχρι που κάποιοι «φωστήρες» αποφάσισαν να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις στερώντας έτσι και την παραμικρή δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας και παροχής βιομηχανικών ανταλλαγμάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ