Η ΠΑ χρησιμοποιεί σήμερα σε ρόλο προσβολής ναυτικών στόχων τον πύραυλο ΑΜ39 Exocet από τα αεροσκάφη Mirage 2000.EGM. Αν και ο συνδυασμός παρουσιάζει μια συγκεκριμένη αποτροπή, εντούτοις η ανάγκη ενίσχυσης της ναυτικής προσβολής της ΠΑ είναι δεδομένη για πολλούς λόγους. Μια τέτοια λύση είναι το νορβηγικό βλήμα κατά στόχων επιφανείας JSM (Joint Strike Missile) που αποτελεί την αεροεκτοξευόμενη έκδοση του βλήματος NSM.

Το JSM είναι ήδη πιστοποιημένο στα μαχητικά F-16 από το 2015, ενώ η νορβηγική Αεροπορία πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση από το μαχητικό στις 16 Ιουλίου 2018.

Η δοκιμή ήταν απόλυτα επιτυχής και σύμφωνα με το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας και την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsberg Gruppen το JSM κατά την διάρκεια της δοκιμής επέδειξε την ικανότητά του στο να πραγματοποιεί βίαιους ελιγμούς λίγο πριν την προσβολή του στόχου ώστε να αποφύγει τα αντιπυραυλικά συστήματα, την ικανότητά του να αποφεύγει ψευδοστόχους και να πετά σε πολύ χαμηλό υψόμετρο ώστε να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ. defencenet.gr

Το JSM έχει μέγιστη εμβέλεια τα 185 χλμ. (όση και στην έκδοση επάκτιας άμυνας) όταν εκτοξεύεται από χαμηλό ύψος. Όταν όμως εκτοξεύεται απ μεγάλο ύψος η εμβέλεια εκτινάσσεται στα 550 χλμ. καθιστώντας το ένα πραγματικά όπλο στρατηγικής ναυτικής αποτροπής, ξεπερνώντας την εμβέλεια κι αυτού ακόμη του SCALP-EG.

Στην δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής στην Γιούτα των ΗΠΑ το βλήμα πραγματοποίησε την προσβολή του στο στόχο πετώντας βάσει προδιαγεγραμμένης πορείας, πετώντας πάνω από διάφορα εδαφικά ανάγλυφα και ύψη και στην τελική προσβολή του ο αισθητήρας του εγκλώβισε το στόχο και αντί ενός ψευδοστόχου έπληξε τον πραγματικό.

Η καθοδήγηση του βλήματος γίνεται μέσω συνδυασμού αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας και συμπληρωματικά από GPS, σύστημα αναφοράς ανάγλυφου και βάση δεδομένων για την αναγνώριση στόχων μέσω του υπέρυθρου αισθητήρα, κάτι που σημαίνει ότι το όπλο είναι παθητικό στην πρόσκτηση του στόχου.

Ένα χαρακτηριστικό του JSM είναι ότι σχεδιαστικά περιλαμβάνει χαρακτηριστικά stealth παρέχοντας πολύ έως ελάχιστο ίχνος στα εχθρικά ραντάρ.

Αυτό σε συνδυασμό με το παθητικό σύστημα εγκλωβισμού στόχου το κάνει πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο.

Ένα χαρακτηριστικό του είναι ο πολύ μικρός χρόνος που μεσολαβεί από την εκτόξευση μέχρι την επίτευξη της μέγιστης ταχύτητας πλεύσης η οποία αναφέρεται ως υψηλή υποηχητική, περίπου στην περιοχή των 1.000 χ.α.ω. defencenet.gr

Μια ακόμη χαρακτηριστική ιδιότητά είναι που περιλαμβάνει είναι ότι σε ρόλο προσβολής ναυτικού στόχου μπορεί να προγραμματιστεί για να προσβάλει ένα συγκεκριμένο σημείο του πλοίου, όπως η γέφυρα.

Αυτό γιατί ο επεξεργαστής του βλήματος περιλαμβάνει βιβλιοθήκη με το προφίλ ναυτικών στόχων τους οποίους αναγνωρίζει μέσω του παθητικού υπέρυθρου ερευνητή.

Η πολεμική κεφαλή του, βάρους 125 χλγρ. μπορεί να προγραμματιστεί για πυροδότηση είτε την επαφή ή με καθυστέρηση, για πυροδότηση στο εσωτερικό του πλοίου, μετά την αρχική διάτρηση καθώς το εξωτερικό κέλυφος της κεφαλής είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ