F-35 και ΠΑ: Για είκοσι μαχητικά η απάντηση των ΗΠΑ – Στα 3 δισ. $ το συνολικό «πακέτο»
Οι ΗΠΑ έστειλαν την απάντησή τους στην Ελλάδα, αναφορικά με την εν δυνάμει προμήθεια μαχητικών F-35A.
Η πρώτη είδηση που βγαίνει είναι ο αριθμός των αεροσκαφών που ενδιαφέρει την ΠΑ; Πρόκειται για 20 μάξιμουμ 24 αεροσκάφη δηλαδή μια Μοίρα ή δύο των 12 αεροσκαφών στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.
Η δεύτερη είδηση είναι και εάν τα χρονοδιαγράμματα «τρέξουν» κανονικά, ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα μπορούν να είναι παραδοτέα το 2025-26 με την ολοκλήρωση των παραδόσεων το 2030-31.
Η τρίτη είδηση αφορά φυσικά το κόστος. Αυτό εκτιμάται στα 85 εκατ. $ το αεροσκάφος, αλλά μόνο αυτό, δηλαδή άτρακτος, κινητήρας ηλεκτρονικά.
Εάν προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα (συντήρηση, εκπαίδευση, υποδομές πιθανά και όπλα) τότε το κόστος εκτοξεύεται στα 150 εκατ. το αεροσκάφος δηλαδή περίπου στα 3 δισ. για όλο το «πακέτο».
Υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα επιδείξει τη βούληση και θα «τρέξει» τις διαδικασίες ((σ.σ. κάτι μας λέει ότι εδώ -όλως τυχαίως- θα… βρουν τα λεφτά σε αντίθεση με τις Belh@rra) και ασχολούμενη… ενεργητικά με την υπόθεση, τότε η επίσημη αποδοχή της πρότασης από ελληνικής πλευράς (Letter of Offer and Acceptance) θα πρέπει να υπογραφεί και να σταλεί στις ΗΠΑ το 2021.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέραμε οι παραδόσεις των μαχητικών στην Πολεμική Αεροπορία να μπορούν να ξεκινήσουν το διάστημα 2025-26, για να ολοκληρωθούν το 2030-31. Κατά συνέπεια, με το πέρας του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε “Viper”, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει και τα μαχητικά F-35, ο συνδυασμός των οποίων θα αλλάξει επίπεδο, στην κυριολεξία, στις επιχειρησιακές της δυνατότητες.
Μόνο που τότε θα είναι 2031 και θα ετοιμάζονται να πετάξουν τα ευρωπαϊκά μαχητικά 6ης γενιάς FCAS και Tempest.
Σε κάθε περίπτωση η ΠΑ ακολουθεί για ακόμη μια φορά την οδό της «σαλαμοποίησης» των προμηθειών.
Δηλαδή θα κάνει ότι έκανε και με το F-16. Θα προβαίνει σε βάθος χρόνου σε αποσπασματικές παραγγελίες, αυξάνοντας το συνολικό κόστος.
Αντί από τώρα να έχει φροντίσει να ενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία η μια ομάδα και Βρετανία, Ιταλία η άλλη για να ωφελήσει την αμυντική της βιομηχανία τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.
Την ίδια ευκαιρία είχε χάσει και στην πρόταση των ΗΠΑ να ενταχθεί στο πρόγραμμα του F-35 στις αρχές του 2000. Τώρα «τρέχει» για να προμηθευτεί ένα πανάκριβο μαχητικό, προς τα τέλη της δεκαετίας και αν.