Eurasian Times: Πως ο συνδυασμός των ελληνικών Rafale & F-35 θα φέρουν χάος στην τουρκική αεράμυνα
Το χάος στην τουρκική αεράμυνα θα φέρει ο συνδυασμός των Rafale και των F-35 τα οποία θέλει να πάρει η Ελλάδα αναφέρει άρθρο των eurasiantimes. Σε αυτό αναλύονται οι δυνατότητες των μαχητικών και πως αυτά συνεργατικά θα μπορέσουν να εξουδετρώσουν όλες τις απειλές.
Βέβαια η οπτική αυτή είναι λίγο έως πολύ αισιόδοξη, καθώς ο αριθμός των υπό προμήθεια αεροσκαφών είναι πολύ μικρός αλλά ίσως αυτός αποτελέσει τη βάση για μετέπειτα συμπληρωματικές αγορές.
Πιο συγκριμένα αναφέρουν οι eurasiantimes:
«Με την συνεχιζόμενη τριβή στις σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία, η οποία έχει οδηγήσει στο εμπάργκο τουρκικών προϊόντων από το Ριάντ, αλλά και την πρωτοφανή κόντρα με τηνβ Γαλλία και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντρογάν είχε και καλύτερες ημέρες.
Την ώρα που βρίσκεται σε μια διαρκή διαμάχη με τον παραδοσιακό εχθρό της και μέλος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα με κύρια πηγή έντασης την ανατολική Μεσόγειο και τα αποθέματα υδρογονανθράκων, η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε μια θέση όπου σφυροκοπείται συνεχώς από τις ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα των S-400.
Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα για την Άγκυρα, η Ουάσιγκτον σύμφωνα με αναφορές έχει αποφασίσει να προσφέρει στην Ελλάδα το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35 και μάλιστα ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι και αυττά που είχαν κατασκευαστεί για την τουρκική Αεροπορία, αλλά που ποτέ δεν παρέλαβε.
Έτσι η Ελληνική Αεροπορία η οποία ήδη αποφασίσει την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale, μπορεί να δει τη δύναμή της να ενισχύεται με 20 έως 24 F-35 (6 μεταχειρισμένα και ίσως εντός του 2021 και 18 νέα) τα οποία θεωρούνται ως τα πιο προηγμένα μαχητικά στον πλανήτη.
Σύντομα η ΕΑ θα αποκτήσει 18 Rafale, εκ των οποίων τα 6 θα είναι νέας κατασκευής και τα 12 μεταχειρισμένα από τα αποθέματα της Αrmee de l’air.
Έτσι μοιραία ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί, πως τα μαχητικά F-35 θα συνεργαστούν και θα επιχειρήσουν από κοινού με τα γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς και τι ο συνδυασμός αυτός μπορεί να φέρει για την Ελλάδα.
Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα F-35 θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά στον κόσμο, σε σημείο που και αυτά τα ΗΑΕ αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ προκειμένου να τα παραλάβουν.
Τα αμερικανικά μαχητικά με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τους αισθητήρες τους, τις τεχνολογίες όπως συγχώνευση δεδομένων την σχεδίαση stealth την ικανότητα δίκτυοκεντρικών επιχειρήσεων θα δώσουν στην Ελληνική Αεροπορία πρωτόγνωρες δυνατότητες που δεν είχε ποτέ πριν.
Ενώ το F-35 είναι ένα μονοθέσιο και μονοκινητήριο μαχητικό ικανό να πραγματοποιεί ταυτόχρονα τόσο αποστολές αέρος-εδάφους όσο και αεροπορικής υπεροχής, το Rafale στέκεται στον αντίποδα σε ότι αφορά την διαμόρφωση:
Είναι δικινητήριο, έχει έκδοση με δύο μέλη πληρώματος, πτερύγια Canard και πτέρυγα Δέλτα. Την ίδια ώρα όμως είναι ικανό να εκτελεί τις ίδιες αποστολές με το F-35 και ταυτόχρονα χάρη στην ίδια τεχνολογία συγχώνευσης δεδομένων.
Έτσι ενώ Ελλάδα και Τουρκία έρχονται συχνά αντιμέτωπες στο Αιγαίο με τα F-16, η Ελλάδα με τα δύο νέα μαχητικά θα μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές προσβολής στόχων εδάφους και ναυτικών προσβολών όπως και βαρβαρισμού των τουρκικών αεροπορικών βάσεων, με προηγμένα όπλα.
Επιπρόσθετα τα F-35 μπορούν να βοηθήσουν τα Rafale στο να συντρίψουν την πράγματι προηγμένη τουρκική αεράμυνα μετά την παραλαβή των S-400. Το F-35 είναι το μόνο από τους δύο τύπους που δεν θα φοβηθεί να πλησιάσει τα S-400 και να τα εξουδετερώσει.
«Δίνει στην οποιαδήποτε αεροπορική δύναμη την ικανότητα να διεισδύει σε βάθος να εντοπίζει και να καταστρέφει ραντάρ και εκτοξευτές όπως αυτούς των S-400». Έτσι και ενώ η ανατολική Μεσόγειος είναι μια μεγάλη περιοχή το F-35 με τα προηγμένα συστήματα, την ικανότητα να δρα εντελώς παθητικά χωρίς εκπομπές μέσω των EOTS και DAS μπορεί να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή σε αυτή την περιοχή», φαίνεται δηλώνει στους Eurasia Times ελληνική στρατιωτική πηγή.
Ο συνδυασμός των Rafale και του F-35 θα δώσουν στην ΕΑ μια άλλη διάσταση αεροπορικών επιχειρήσεων που δεν είχαν πριν με τα υπάρχοντα μαχητικά f-16 και Mirage 2000.
Αν και τα δύο μαχητικά χρησιμοποιούν περίπου τα ίδια βλήματα (METEOR) και τα ραντάρ τους (APG-81/RBE.AA) έχουν περίπου τις ίδιες επιδόσεις εντούτοις το F-35 έχει την ικανότητα διάτρησης του τουρκικού εναέριου χώρου σε βάθος, την ώρα που το Rafale θα κάνει σκοποβολή με τα METEOR από μακρινές αποστάσεις.
Αν και τα Rafale περιλαμβάνουν κάποιες ικανότητες stealth εντούτοις είναι τα F-35 που μπορούν να βρεθούν μέσα στον αντίπαλο εναέριο χώρο, χωρίς οι αντίπαλες αεράμυνες να γνωρίζουν την παρουσία τους μέχρι που να είναι αργά για αυτές.
Κυριότερα όμως αυτό που φέρνουν τα F-35 στο εναέριο πεδίο της μάχης είναι η σύγχυση που μπορούν να προκαλέσουν με την “αθόρυβη” παρουσία τους.
Έτσι τα F-35 μπορούν να αναλάβουν την «βρώμικη» δουλειά «δουλεύοντας» κοντά στους στόχους τους, ενώ τα Rafale με τον καλύτερο λόγο ώσης προς βάρος και το μεγαλύτερο οπλικό φορτίο θα μπορέσουν και να εξαπολύσουν όπλα από μεγάλες αποστάσεις αλλά και δεν θα διστάσουν να εμπλακούν σε κλειστή αερομαχία με τα τουρκικά f-16, κάτι που τα F-35 θα φροντίσουν να αποφύγουν, και έχουν τα συστήματα για να το κάνουν αυτό.
Έτσι ενώ τα Rafale θα καταρρίπτουν τα τουρκικά F-16 με σχετική άνεση τα F-35 θα μπορούν να φτάνουν μέχρι και την Άγκυρα εκμεταλλευόμενα το χάος που θα προκαλέσουν στην αντίπαλη αεράμυνα.
«Η άλλη αποστολή που μπορούν να εκτελέσουν τα F-35 και την κάνουν καλά είναι η διάτρηση της αντίπαλης αεράμυνας. Έτσι το σενάριο είναι το εξής: Τα F-35 πραγματοποιούν το πρώτο κύμα επίθεσης εξουδετερώνοντας την αντίπαλη αεράμυνα δημιουργώντας τους διαδρόμους εκείνους μέσα από τους οποίους θα περάσουν τα Rafale και τα υπόλοιπα μαχητικά δημιουργώντας πραγματικά ένα χάος στον αντίπαλο», ανέφερε η ίδια πηγή.»