Συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα για την νέα γενιά ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει μέρος σε ένα πολυεθνικό πρόγραμμα για την νέα γενιά ελικοπτέρων, όπου θα λάβουν μέρος Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Το σχέδιο αφορά και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων στόλων ελικοπτέρων και είναι ένα από τα έργα υψηλής προτεραιότητας του ΝΑΤΟ (HVP).
Ένας σημαντικός αριθμός ελικοπτέρων μεσαίου και πολλαπλού ρόλου που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τις ένοπλες δυνάμεις των συμμαχικών χωρών θα φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους κατά την περίοδο 2035 – 2040, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για νέα ανάλογα εναέρια οχήματα.
Το πρόγραμμα Next Generation Rotorcraft στοχεύει στην ανάπτυξη μιας λύσης για αυτές τις επερχόμενες απαιτήσεις, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα πρόσφατων εξελίξεων στην τεχνολογία, τις μεθόδους παραγωγής, καθώς και νέες επιχειρησιακές ιδέες.
Κατά τα επόμενα χρόνια, εμπειρογνώμονες και από τα πέντε κράτη θα υλοποιήσουν ένα εξαντλητικό πρόγραμμα σχεδιασμού, ξεκινώντας με τον καθορισμό των απαιτήσεων και ενός πολυφασικού σχεδίου συνεργασίας για το νέο ελικόπτερο.
Οι Υπουργοί Άμυνας των πέντε Συμμάχων υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη μιας εντελώς νέας ικανότητας ελικοπτέρου.
«Επενδύοντας στους πόρους μας και διοχετεύοντας τις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες μέσω ενός πολυεθνικού πλαισίου, διασφαλίζουμε ότι οι σύμμαχοι θα είναι εξοπλισμένοι με τις καλύτερες διαθέσιμες δυνατότητες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană.
Το έργο υπογραμμίζει τη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα, επιδιώκοντας μια πολυεθνική συνεργασία για ένα νέο τύπο ελικοπτέρου επόμενης γενιάς.
Το νέο ελικόπτερο θα αντικαταστήσει τους ήδη υπάρχοντες τύπους ελικοπτέρων των χωρών της Συμμαχίας μετά το 2040. Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή MoU το 2022, ώστε να αρχίσει η φάση ανάπτυξης του ελικοπτέρου.
Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρονται να χρηματοδοτούν την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων στο Στρατόπεδο ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ στον Αυλώνα Αττικής (Κέντρο εκπαιδεύσεως τεθωρακισμένων) για την φιλοξενία τεχνικού προσωπικού της πολεμικής αεροπορίας των ΗΑΕ, το οποίο θα εκπαιδευτεί τα επόμενα έτη στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία.
Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΑΕ σε επίπεδο Π.Α ενδέχεται να αποτελεί το προοίμιο για μια επίσημη στρατιωτική συμμαχία των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών, που θα ενισχύσει τον περιφερειακό άξονα κατά της Τουρκίας.
Πρόκειται για πρόγραμμα και συνεργασία που θα δώσουν την δυνατότητα στην Ελλάδα να κοιτάξει το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά, επενδύοντας σε ελληνικό επιστημονικό προσωπικό, όσον αφορά το νέο ελικόπτερο, ενώ όσο αφορά την συνεργασία με τα ΗΑΕ, αυτή θα μας ανοίξει την “πόρτα” των χωρών του Κόλπου από όπου μόνο να κερδίσουμε έχουμε ως κράτος.