Νέα προβλήματα για το F-35: Το Πεντάγωνο ζήτησε από πανεπιστήμια να λύσουν προβλήματα λογισμικού
Σαν να μην έφθανε η καθυστέρηση στο τελικό κρίσιμο τεστ προκειμένου να αρχίσει η πλήρης παραγωγή τους, τα F-35, τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς των ΗΠΑ, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το Πεντάγωνο ζήτησε τη βοήθεια τριών κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων προκειμένου να λύσει προβλήματα και δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το λογισμικό των F-35, τα οποία αποτελούν το πλέον κοστοβόρο σύγχρονο οπλικό σύστημα της χώρας.
Ήδη, ανεξάρτητη τεχνική μελέτη στο πεδίο του λογισμικού διεξήχθη από το τμήμα εφαρμοσμένης φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, το τμήμα μηχανικών λογισμικού του πανεπιστημίου Carnegie Mellon και το Georgia Tech, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του προγράμματος των F-35 Λόρα Σιλ.
Νέο χρονοδιάγραμμα
Tα F-35 αποτελούν ουσιαστικά έναν ιπτάμενο υπολογιστή. Κάθε μαχητικό για να θεωρείται επιχειρησιακά έτοιμο περιλαμβάνει περίπου 8 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ ή άλλης χώρας του NATO. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα λογισμικού απειλούν ακόμη και να μπλοκάρουν το όλο πρόγραμμα
Μετά την ανάλυση μεγάλου εύρους πληροφοριών, με τη συμμετοχή των τριών πανεπιστημιών, το γραφείο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τα F-35 αναμένεται να ανακοινώσει νέο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροσκαφών, το κόστος του οποίου αγγίζει ήδη τα 400 δισ. δολάρια.
Εμπλοκή με Όστιν
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, αναμένεται και νέα καθυστέρηση στο κρίσιμο τεστ σε εξομοιωτή, προκειμένου να κριθεί εάν τα F-35 θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αναμέτρηση με τα πλέον σύγχρονα ρωσικά και κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας.
Και μέσα σε όλα, το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν λογικά θα αυτοεξαιρεθεί από κάθε απόφαση σχετική με τα F-35, καθώς είχε υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατασκευής των μηχανών των μαχητικών, United Technologies από το 2016 και στη συνέχεια είχε αποτελέσει μέλος του Δ.Σ. της Raytheon Technologies για εννέα μήνες, μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.