Επιλογή του F-35A και του Patriot στο πλαίσιο του προγράμματος Air2030 για την Ελβετία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Ελβετία επέλεξε το F-35A Lightning II και το αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα Patriot στο πλαίσιο του προγράμματος Air 2030, με στόχο την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών αστυνόμευσης και προστασίας του εναέριου της μικρής ουδέτερης χώρας.

Ο αριθμός των προς προμήθεια μαχητικών είναι 36 μονάδες και παρά το ότι – όπως ανακοινώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση – η αμερικανική προσφορά ήταν κατά δύο δισ. ελβετικά φράγκα οικονομικότερη από την αμέσως επόμενη, αναμένεται και τρίτο δημοψήφισμα σχετικό με το εάν πρέπει να υλοποιηθεί η εν λόγω προμήθεια ή όχι.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (έξι δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα/η ισοτιμία είναι ένα δολάριο 0,9240 ελβετικά φράγκα).

Το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών (SP) έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αιτηθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ακύρωση της απόφασης, δεδομένου ότι θεωρεί το F-35A ένα υπερβολικά ακριβό μαχητικό αεροπλάνο με εξαιρετικά υψηλό κόστος υποστήριξης και εκμετάλλευσης, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Σημειώνεται ότι το πρώτο δημοψήφισμα για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους για τις ελβετικές ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα του σουηδικού Gripen NG, είχε διεξαχθεί πριν από εφτά ολόκληρα χρόνια, με απόφαση των ψηφοφόρων κατά της προμήθειας.

Ακολούθησε και δεύτερο για την υλοποίηση του προγράμματος Air 2030, κατά την εξέλιξη του οποίου δεν είχε από τους εμπλεκόμενους Ελβετούς αξιωματούχους αποκλειστεί το ενδεχόμενο η προμήθεια να μοιραστεί μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Δηλαδή το μαχητικό να προέρχεται από τις ΗΠΑ και το αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα να προέρχεται από την Ευρώπη και αντιστρόφως.

Τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων, μέσω δηλώσεων της βουλευτού των σοσιαλδημοκρατών Priska Seiler Graf, γνωστοποίησαν ήδη ότι θα εκκινήσουν διαδικασία συγκέντρωσης των 100.000 υπογραφών που απαιτούνται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το οποίο σχεδιάζεται προς διεξαγωγή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως όλα δείχνουν το θρίλερ του ελβετικού διαγωνισμού θα έχει και συνέχεια, μετά από μία ολόκληρη δεκαετία παλινωδιών. Στον ελβετικό διαγωνισμό θα επανέλθουμε μόλις υπάρξουν περισσότερα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ