Την Τετάρτη η παράδοση του πρώτου Rafale στην ΠΑ: Θα τεθεί θέμα συμπληρωματικής αγοράς;
RBE.2 AESA και OSF: Τα συστήματα που κάνουν τη διαφορά
Την Τετάρτη 21 Ιουλίου θα βρεθεί στην αεροπορική βάση Merignac στο Μπορντώ ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επίσημη παράδοση του πρώτου Rafale F3R στην ΠΑ.
Το αεροσκάφος θα εγγραφεί στο μητρώο της 332Μ «Γεράκι», η οποία επιχειρεί τώρα με τα Mirage 2000EGM/.BGM. Πρόκειται για το ρπώτο από τα 18 συνολικά Rafale που θα παραλάβει η ΠΑ μέχρι το 2023. Το αεροσκάφος δε θα έρθει στην Ελλάδα αμέσως. Θα προσγειωθεί στην Τανάγρα με ακόμη πέντε στα τέλη του έτους.
Το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και των 18 Rafale (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) έχει ως εξής. Μετά την παραλαβή του πρώτου θα παραλαμβάνεται ένα κάθε μήνα και μέχρι τέλος του 2021 να έχουν παραληφθεί τα πρώτα έξι. Το 2022 αναμένεται να παραληφθούν τα έξι καινούργια και έως τις αρχές του 2023 θα έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα έξι.
Θα έχει προηγηθεί την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουλίου η αρμόδια επιτροπή παραλαβής της ΠΑ η οποία θα βρεθεί στο Merignac για να κάνει τον πρώτο έλεγχο αποδοχής στο ελληνικό Rafale.
Στην ίδια βάση βρίσκονται και οι πρώτοι ιπτάμενοι της οι οποίοι έχουν βγει επιχειρησιακοί στον τύπο.
Βασικό χαρακτηριστικό που έχουν διαπιστώσει, η αρτιότητα των αισθητήρων και του πιλοτηρίου που παρέχουν ανώτερη ικανότητα εντοπισμού στόχων και προσβολής τους. Να σημειωθεί ότι το Rafale είναι το πρώτο αεροσκάφος που παραλαμβάνει η ΠΑ με σύστημα αναγνώρισης IRST (OSF) κάτι που θα δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες παθητικού εντοπισμού των εχθρικών ιχνών, χωρίς την λειτουργία του ραντάρ.
Κινηματικά το αεροσκάφος, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με τα F-16 για παράδειγμα. Κύριο προσόν του είναι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα όπλα.
Η υπόθεση μια συμπληρωματικής παραγγελίας 12 έως 18 Rafale (απόλυτα αναγκαίας) δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Η δήλωση του ΥΕΘΑ ότι «δεν αναλισκόμαστε σε κούρσες εξοπλισμών με την Τουρκία» προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.
Ο αριθμός των 18 Rafale είναι μικρός και δεν εγγυάται καθολική αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκικής Αεροπορίας.
Ο Ν.Παναγιωτόπουλος μετά το Bordeaux σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει διμερή συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Θα τεθεί εκεί ενδεχόμενη συμπληρωματική αγορά Rafale; Οψόμεθα.
ΥΓ: Ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο αναφορικά με την τύχη των 19 Mirage 2000EGM/BGM και πότε αυτά θα αποσυρθούν, αφού το ΥΠΕΘΑ θέλει διακαώς να τα δει να παίρνουν την άγουρα για το «Μουσείο».
Κάποιοι θέλουν να επαναλάβουν το λάθος με τα Mirage F1CG. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους.