Έγινε παρουσίαση των αντιαεροπορικών BUK M1-2 & των UAV Aerostar της Εθνοφρουράς
H Kύπρος ακολουθώντας τις εξελίξεις πήρε γρήγορα την απόφαση να αποκτήσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με τα οποία θα επιτηρεί την επικράτειά της, τις κινήσεις των κατοχικών στρατευμάτων όπως και τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συν τοις άλλοις πλέον διαθέτει την δυνατότητα πέραν της συλλογής πληροφοριών να μπορεί να στοχοποιεί άμεσα εχθρικά στρατεύματα, εχθρικά πλοία και οπλικά συστήματα.
Κατά τη διάρκεια της εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο έγινε επίδειξη οπλικών συστημάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν τα αντιαεροπορικά BUK M1-2 καθώς και τα νεοαποκτηθέντα UAV Aerostar.
Συνολικά αποκτήθηκαν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Aerostar Tactical UAS (TUAS) με κόστος 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Το UAV τύπου Aerostar Tactical UAS (TUAS) είναι της Ισραηλινής εταιρείας Aeronautics.
Έχει μέγιστο ύψος πτήσης έως 18.000 πόδια, ταχύτητα πτήσης τους 110 κόμβους, αυτονομία πτήσης έως και 12 ώρες και μέγιστη ακτίνα δράσης τα 250 χιλιόμετρα. Με την απόκτηση αυτών των UAV η Εθνική Φρουρά αποκτά ένα σύγχρονο σύστημα επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και στοχοποίησης.
Ο χειρισμός του νέου UAV επιτυγχάνεται μέσω κρυπτασφαλισμένης ραδιοξεύξης μεταξύ σταθμού ελέγχου στο έδαφος και του UAV που επιχειρεί στον αέρα. Το νέο UAV της Εθνικής Φρουράς φέρει ηλεκτροπτικό εξοπλισμό αποστολής μέγιστου βάρους 250 κιλών.
Εκτός των UAV ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση των ρωσικών BUK M1-2 καθώς και τα TOR M1.
Κάθε Μονάδα του ρωσικού συστήματος 9K37M1-2 Buk-M1-2 «Gang» (SA-17) αποτελείται από τον αυτοκινούμενο σταθμό ραντάρ 9S18М1-1 με δυνατότητα εντοπισμού στόχου σε απόσταση 140-150 χλμ, το σταθμό διοίκησης 9S470M1-2, έξι εκτοξευτές 9A310M1-2 οι οποίοι φέρουν τέσσερα βλήματα και έξι οχήματα ανεφοδιασμού 9A39M1, 9A39M1-2.
Το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίζει 12 στόχους ταυτοχρόνως, ενώ η εμβέλεια των βλημάτων 9М38M1 που χρησιμοποιεί είναι 3-42 χλμ, το δε επιχειρησιακό ύψος των βλημάτων φτάνει τα 25 χλμ.
Το SA-15 TOR-M1, που χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές και Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’80 για την αντικατάσταση του SA-8B και του SA-6. Αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα.
Το σασί βασίζεται στο ερπυστριοφόρο όχημα GM-5955 και το SA-15 είναι το μόνο SHORAD στον κόσμο ικανό εντοπίζει και να καταστρέφει συγχρόνως δύο στόχους σε οποιοδήποτε καιρό και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Το TOR-M1 μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους cruise, κατευθυνόμενες βόμβες, ελικόπτερα υποστήριξης πυρός και αεροσκάφη που πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία “Antey”, στη σχεδίασή του χρησιμοποίησε τα ισχυρά χαρακτηριστικά των προκατόχων TOR και OSA, προσδίδοντάς του μεγάλη ευελιξία, μικρό χρόνο αντίδρασης, αυτοματοποίηση των διαδικασιών μάχης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει μεγάλο φάσμα εναέριων απειλών σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες. Το σύστημα περιλαμβάνει:
Το όχημα μάχης
Ραντάρ τριών διαστάσεων
Ραντάρ παρακολούθησης στόχου
Εφεδρικό σύστημα Τηλεοπτικής Παρακολούθησης Στόχου
Τον πύραυλο
Στο όχημα μάχης φιλοξενείται ο εξοπλισμός διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών, οι συσκευές καθοδήγησης και επικοινωνίας, δύο θήκες μεταφοράς – εκτόξευσης από τέσσερα βλήματα η καθεμία και σύστημα Παροχής Ισχύος.
Το όχημα μάχης ανιχνεύει το στόχο και υπολογίζει τις συντεταγμένες του, αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το βλήμα. Το ραντάρ τριών διαστάσεων ανιχνεύει και αναγνωρίζει στόχους, υπολογίζει τις τροχιές τους, καθορίζει την προτεραιότητα απειλής που παρουσιάζει ο καθένας και τροφοδοτεί με τα στοιχεία τη θέση διοίκησης και το ραντάρ παρακολούθησης.
Το ραντάρ παρακολούθησης μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι δύο στόχους και να καθοδηγεί τα βλήματα για την αναχαίτισή τους.
Ο πύργος του συστήματος φιλοξενεί δύο μονάδες σωλήνων εκτόξευσης από τέσσερις πυραύλους 9Μ334.
Ο πύραυλος στερεού καυσίμου οδηγείται στο στόχο με ραδιοεντολές και η κεφαλή του είναι θραυματιζόμενη, εκτοξεύοντας μεγάλης πυκνότητας μεταλλικά θραύσματα προς το στόχο όταν τον πλησιάσει.
Ο πύραυλος εκτοξεύεται με ταχύτητα 25 μέτρων / δευτερόλεπτο και ο κινητήρας του ξεκινά σε ύψος 16 – 21 μέτρων. Σε απόσταση 1,5 χλμ., η ταχύτητα πλησιάζει στα 700 – 800 μέτρα / δευτερόλεπτο.
Η κατασκευάστρια παραδίδει τον πύραυλο ολοκληρωμένο, χωρίς να χρειάζεται συντήρηση για δέκα χρόνια. Το αυτόματο σύστημα Εντοπισμού Βλαβών τις εντοπίζει και αναφέρει το σημείο, διευκολύνοντας, έτσι, τη συντήρηση και επεκτείνοντας το χρόνο ζωής του συστήματος. Τέλος, το τριμελές ή τετραμελές πλήρωμα προστατεύεται από όπλα μαζικής καταστροφής.