Oι ΗΠΑ τα δίνουν όλα για να πάρει η Ινδία το F-21 της Lockheed Martin
H Oυάσινγκτον προσπαθεί να εισχωρήσει στην Rimland στο «υπογάστριο» Ρωσίας και Κίνας
Η Ινδία είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ για να μπορέσουν να «σπάσουν» τον ανατολικό άξονα που δημιουργούν Ρωσία και Κίνα και να πατήσουν «πόδι» στην περιβόητη Rimland.
Σε αυτά τα πλαίσια και γνωρίζοντας πως αν προστεθεί και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη στον ανατολικό συνασπισμό τα πράγματα για την Δύση θα γίνουν απογοητευτικά δύσκολα, οι ΗΠΑ είναι διαθέσιμες να προσφέρουν «γη και ύδωρ» στην Ινδία για να την εντάξουν στις δικές τους δομές.
Ακόμα και να αγνοήσουν πως η ινδική περιφερειακή δύναμη αγοράζει και παραλαμβάνει ρωσικά οπλικά συστήματα όπως τα α/α συστήματα S-400 εξαιρώντας την Ινδία από τις κυρώσεις του νόμου CAATSA
Η αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής Lockheed Martin δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι είναι έτοιμη να καλύψει τις απαιτήσεις της Ινδίας για στρατιωτικές λύσεις νέας γενιάς στον χερσαίο, στον ναυτικό και τον αεροπορικό τομέα, αλλά και στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο των ταχέως διευρυνόμενων στρατηγικών δεσμών Ινδίας και ΗΠΑ.
Ο Γουίλιαμ Μπλερ, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Lockheed Martin India”, δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε «καλή θέση» για να συνεργαστεί με ινδικές εταιρίες σε τομείς όπως αυτούς των μη επανδρωμένων πλατφορμών, της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), των κβαντικών υπολογιστών (quantum computing) και της “μηχανικής μάθησης” (machine learning) μεταξύ άλλων.
Έβαλε επίσης στο τραπέζι την πρόταση της εταιρίας για το αεροσκάφος F-21 της Lockheed Martin, την πλέον σύγχρονη έκδοση του F-16, ειδικά διαμορφωμένο για να καλύπτει τις ανάγκες της ινδικής αεροπορίας (IAF), ως την καλύτερη επιλογή κάλυψης της επιχειρησιακής ανάγκης για 114 μονοκινητήρια μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Μπλερ είπε ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην κατασκευή και μεταφορά τεχνογνωσίας του αεροσκάφους, καθώς θα δημιουργήσει μονάδα παραγωγής στην Ινδία, ακόμα και για εξαγωγικές, εάν αποσπάσει τελικά το συμβόλαιο.
Η Lockheed Martin έχει ήδη επισημοποιήσει τη συνεργασία της με τον ινδικό βιομηχανικό κολοσσό Tata για την κατασκευή του αεροσκάφους στην Ινδία και υποσχέθηκε να μην πουλήσει το F-21 σε καμία άλλη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει το χρυσοφόρο συμβόλαιο.
«Κινητοποιούμαστε ήδη ενεργά μέσω των κοινοπραξιών μας για να δημιουργήσουμε ικανότητες και να αρχίσουμε να παραδίδουμε εκ των προτέρων τις απαιτήσεις, όπως κάναμε στην περίπτωση του προγράμματος C-130J», είπε ο Μπλερ σε συνέντευξή του στο PTI.
“Έχουμε κινητοποιηθεί μέσω των κοινοπραξιών που έχουμε συστήσει για να δημιουργήσουμε τη βιομηχανική ικανότητα ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε παραδώσεις νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, όπως το κάναμε στο πρόγραμμα των C-130J” ανέφερε ο Μπλερ, μιλώντας στο ινδικό BTI (Business Today India).
Η εταιρεία πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα διήμερο συνέδριο με περίπου 300 υποψήφιους προμηθευτές και συνεργάτες στην πόλη Μπάνγκαλορ (τεχνολογικό κέντρο στην Ινδία), στο πλαίσιο των προσπαθειών για περαιτέρω επέκταση της συνολικής συμμετοχής της Lockheed Martin στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας της Ινδίας.
Πριν από δύο χρόνια, η ινδική Αεροπορία εξέδωσε “Αίτημα Παροχής Πληροφοριών” RFI (Request for Information) για την απόκτηση 114 μονοκινητήριων, ένα πρόγραμμα ύψους περί των 18 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές προμήθειες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη ρητορική του αμερικανικού κολοσσού της αμυντικής βιομηχανίας ο υπερτονισμός των στρατηγικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ινδία που αναπτύσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Έχουν δε ως επιστέγασμα, σειρά διμερών συμφώνων που έχουν υπογραφτεί, όπως την LEMOA (Logistics Exchange Memorandum of Agreement), την COMCASA (Communications Compatibility and Security Agreement) και BECA (Basic Exchange and Cooperation Agreement).
Με ό,τι σημαίνουν όλα αυτά για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, που είναι καθοριστικές για την παγκόσμια ασφάλεια.