Έγκριση από το ΑΑΣ για συστήματα ACMI ύψους 25 εκατ. ευρώ
Ένα κρίσιμο πρόγραμμα για την αύξηση της μαχητικής ικανότητας των χειριστών της Π.Α. επανεκκίνησε πριν λίγες εβδομάδες με (ήδη…) εξαετή καθυστέρηση στην εφαρμογή του: Το Ανώτατο Αεροπορικό Σύμβούλιο (ΑΑΣ) ενέκρινε την προμήθεια εκπαιδευτικών συτημάτων ACMI (Air Combat Maneuvering Instrumentation) μία προμήθεια συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε δρομολογηθεί το 2002 και ακυρώθηκε το […]
Ένα κρίσιμο πρόγραμμα για την αύξηση της μαχητικής ικανότητας των χειριστών της Π.Α. επανεκκίνησε πριν λίγες εβδομάδες με (ήδη…) εξαετή καθυστέρηση στην εφαρμογή του: Το Ανώτατο Αεροπορικό Σύμβούλιο (ΑΑΣ) ενέκρινε την προμήθεια εκπαιδευτικών συτημάτων ACMI (Air Combat Maneuvering Instrumentation) μία προμήθεια συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε δρομολογηθεί το 2002 και ακυρώθηκε το 2004.
Η απόκτηση των συστημάτων αυτών, αν τελικά υλοποιηθεί,δεδομένου ότι οι αποφάσεις του ΑΑΣ είναι ένα είδος επικαιροποίησης απαιτήσεων, θα κλείσει ένα τεράστιο κενό στις εκπαιδευτικές δυνατότητεςτης Π.Α., αφού δεν νοείται σύγχρονη Αεροπορία χωρίς την δυνατότητα να προσομοιώνει π.χ. βολές AIM-120 ΑΜRAAM. Το σύστημα (pods που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα βλήμα ΑΙΜ-9Μ) αναρτώνται στα αεροσκάφη, καταγράφουν όλες τις φάσεις της αερομαχίας δίνοντας υψηλές δυνατότητες εξομοίωσης της αερομαχίας και εν συνεχεία τα σοιχεία τους λαμβάνονται και αξιολογούνται.
Υποψήφιες κοινοπραξίες για τον ελληνικό διαγωνισμό είναι η αμερικανική Cubic-DRS και η γερμανική BGT, η οποία προτείνει ένα σύστημα της της ισραηλινής ELISRA.
Η BGT, παραλίγο να κερδίσει το πρόγραμμα το 2004 όταν αυτό ακυρώθηκε κυρίως λόγω τη διαπίστωσης από τη τότε νέα πολιτική ηγεσία ότι δεν ήταν πιστοποιημένο για όλες τις φάσεις μιάς αερομαχίας (π.χ. βολές AMRAAM).
Η αμερικανική κοινοπραξία πριν πέντε χρόνια επικράτησε στον μεγάλο διαγωνισμό της USAF ύψους 600 εκατ. δολαρίων
Bέβαια το εντυπωσιακό είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια συστημάτων ACMI αφού από αυτό ξεκινάει, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, η εκπαίδευση των χειριστών μαχητικών στην αερομαχία.
Και δεν είναι θέμα κονδυλίων, παρά την διαγνωσμένη και απόλυτα θετική σχέση κόστους-οφέλους: Οι Πολωνοί προμηθεύτηκαν το σύστημα ως αντισταθμιστικό στην αγορά των πολωνικών F-16. Η τουρκική Αεροπορία έχει προμηθευτεί ένα σύστημα της Cubic προηγούμενης γενιάς.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr