Το νομοσχέδιο του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ για την αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το έτος 2022.

Eπί του πρακτέου όμως δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στην ελληνικά πλευρά σε ότι αφορά την απόκτηση των F-35 καθώς το ότι θα τα παραλάβει κάποτε η Ελλάδα είναι σίγουρο (γύρω στο 2030 να μην έχουμε αυταπάτες).

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η διαθεσιμότητά τους. Η υποστήριξή τους είναι πολύ ακριβή για τα ελληνικά δεδομένα. Μόνο η αντικατάσταση της… μπογιάς κάθε… πέντε πτήσεις κοστίζει πολλά χρήματα (και θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στην Ιταλία).

Είναι το γνωστό αμυντικό νομοσχέδιο NDAA 2022, το οποίο συνήθως «περνά» εύκολα και από τα δύο σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή.

Η συμπερίληψη του νομοσχεδίου του κ. Μενέντεζ έγινε δυνατή μετά από τη συμφωνία των Δημοκρατικών στη Βουλή και την Γερουσία.

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 για να καταστεί νόμος του χρόνου. 

Όταν ψηφιστεί ο αμυντικός προϋπολογισμός θα τεθεί σε ισχύ και το νομοσχέδιο του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, το οποίο εξυπηρετεί πολλαπλώς την Ελλάδα και ενισχύει τις συμμαχίες της χώρας πρωτίστως με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Με το νέο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να προμηθεύεται πιο εύκολα αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και θα έχει τη δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, να προχωρήσει τις διαδικασίες αγοράς των μαχητικών F-35.

Στο νομοσχέδιο των κ. Μενέντεζ και Ρούμπιο, γίνεται ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, και βεβαίως στη Σούδα. Η Αλεξανδρούπολη, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ