Ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Φρανκ Κένταλ, μίλησε πρόσφατα στο Politico και αποκάλυψε ότι η USAF θα επιδιώξει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση του χρόνου, για την έναρξη δύο νέων προγραμμάτων ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα «συνοδεύουν» μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι τα συγκεκριμένα drones έχουν σχεδιαστεί να δουλεύουν σε συνδυασμό με stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-22 ή F-35 και με βομβαρδιστικά τύπου B-21, ενώ υπογράμμισε ότι «πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα αναπτυξιακά αυτά προγράμματα παραμείνουν απόρρητα».

Οι δηλώσεις του υψηλόβαθμου Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου δείχνουν την πρόθεση των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα αυτόνομα οπλικά συστήματα, ώστε να αποκτήσει το πλεονέκτημα στον σκληρό ανταγωνισμό με την Κίνα, όπως drones τύπου «loyal wingman» τα οποία ουσιαστικά θα αναπτύσσονται και θα επιχειρούν μαζί με συμβατικά αεροσκάφη, οι πιλότοι των οποίων θα τα χειρίζονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ποια τα πιθανά «σενάρια» για τα απόρρητα προγράμματα

Η μία πιθανότητα  είναι ότι η αμερικανική Αεροπορία θα σχεδιάσει ένα drone το οποίο θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα πετάει ως «συνοδεία» των συμβατικών αμερικανικών και συμμαχικών αεροσκαφών, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αποστολών που θεωρούνται αρκετά επικίνδυνες για τους πιλότους των μαχητικών.

Υπενθυμίζεται ότι η USAF έχει ήδη επενδύσει σε ένα σχετικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Skyborg», το οποίο θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση το 2022.

Η άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Φρανκ Κένταλ αναφέρεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «NGAD – Next Generation Air Dominance», το  οποίο με πολύ απλά λόγια θα είναι μια «οικογένεια» μαχητικών αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη, που θα αντικαταστήσουν τις επόμενες δεκαετίες τα F-22.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αεροπορία των ΗΠΑ έριξε πρόσφατα «βόμβα», αποκαλύπτοντας ότι σχεδίασε, κατασκεύασε και πέταξε κρυφά ένα πρωτότυπο του νέου και αινιγματικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που πιθανότατα ανήκει στο πρόγραμμα NGAD.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ