Αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση-ενημέρωση για το μαχητικό F-35A του Επιτελείου του ΓΕΑ με την αντιπροσωπεία από τo  JPO (Joint Programme Οffice) της USAF αλλά και κλιμακίου της αρμόδιας επιτροπής για τους εξοπλισμούς SAF/IA (Secretary of the Air Force-International Affairs) της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην  ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί παρών θα είναι και ο νέος  Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ενώ την Πέμπτη η αμερικανική αντιπροσωπεία  θα  μεταβεί στη Λάρισα και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας προκειμένου να την επαναλάβει παρουσία του επίσης νέου Αρχηγού ΑΤΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιου Φασούλα.

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή , η αμερικανική αντιπροσωπεία θα επιστρέφει στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και τα Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης  Αμυντικών Εξοπλισμών και επενδύσεων.

Από την πλευρά της η ΠΑ  τάσσεται υπέρ της απόκτησης των stealth μαχητικών καθώς θα της προσδώσουν ικανότητα πρώτου κτυπήματος με τα μαχητικά να στηρίζονται για την επιτυχία της αποστολής τους στο ομολογουμένως πολύ μικρό Η/Μ ιχνος που παρουσιάζουν όταν βρίσκονται σε διαμόρφωση stealth (χωρίς ανακλαστήρες με οπλισμό μόνο εσωτερικά).

Βέβαια, όπως έχουμε ήδη αναφέρει όσες συσκέψεις και συναντήσεις και ενημερώσεις να γίνουν το θέμα καταλήγει στο τέλος στο εξής απλό ερώτημα:

Υπάρχουν ή όχι  τα χρήματα;

Βέβαια εδώ προκύπτει και ένα άλλο θέμα. Είναι φρόνιμο για την ΠΑ να «εγκαταλείψει» το Rafale εισάγοντας ένα νέο τύπο σε υπηρεσία όπως το F-35 με τα γνωστά προβλήματα στα κόστη συντήρησης και διαθεσιμότητας ή να αφήσει το F-35 και να διαθέσει ότι κονδύλια μπορεί να υπάρξουν για την αγορά περισσότερων Rafale αυτή τη φορά της διαμόρφωσης F.4, της πλέον προηγμένης δηλαδή.

Να σημειωθεί ότι το κόστος της αγοράς των 18 Rafale 2,49 δισ. ευρώ ενώ η αγορά 20 περίπου F-35 θα στοιχίσει περί τα 3 δισ.$.

Η μήπως έρχονται δύσκολες ημέρες καθώς η ΕΕ θα εγκατάλειψε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δε θα πάρουμε τίποτα δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομόλογου ανέβηκε πάνω από το 2%. Εκτός και αν  παράγουμε εθνικό εισόδημα με τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες θέλουν να γεμίσουν όλη την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ