Παράδοση του πρώτου JF-17 στην αεροπορία του Πακιστάν
Το πρώτο πακιστανικής κατασκευής ελαφρύ μαχητικό πολλαπλού ρόλου JF-17 Thunder, γνωστό στην Κίνα και ως Chengdu FC-1 Xiaolong, παραδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην πακιστανική Αεροπορία
Το πρώτο πακιστανικής κατασκευής ελαφρύ μαχητικό πολλαπλού ρόλου JF-17 Thunder, γνωστό στην Κίνα και ως Chengdu FC-1 Xiaolong, παραδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην πακιστανική Αεροπορία
Το πρώτο πακιστανικής κατασκευής ελαφρύ μαχητικό πολλαπλού ρόλου JF-17 Thunder, γνωστό στην Κίνα και ως Chengdu FC-1 Xiaolong, παραδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην πακιστανική Αεροπορία στην βάση Kamra όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας αεροπορικών κατασκευών Pakistan Aeronautical Complex, 60 χλμ βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Islamabad. Στην τελετή παράδοσης παρευρέθησαν και εκπρόσωποι κινεζικών εταιρειών που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και κατασκευή του αεροπλάνου.
Το πρόγραμμα είναι μια κοινή προσπάθεια της Κίνας και του Πακιστάν και κόστισε συνολικά 500 εκατ. δολάρια με την κάθε πλευρά να καταβάλει το ήμισυ του ποσού. Η συνεργασία των δύο χωρών ξεκίνησε το 1999, όταν οι Πρωθυπουργοί του Πακιστάν και της Κίνας υπέγραψαν τη συμφωνία ανάπτυξης του αεροπλάνου, με τις αεροπορίες των δύο χωρών να δεσμεύονται για την απόκτηση του υπο ανάπτυξη αεροπλάνου.
Πρόκειται για ένα μονοθέσιο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, του οποίου με εξαίρεση τον κινητήρα που είναι ρωσικός (Klimov RD-93 turbofan) τα υπόλοιπα συστήματα καθώς και ο οπλισμός του είναι κινεζικά. Πάντως οι πακιστανοί ήδη έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με ευρωπαϊκές εταιρείες με στόχο την τοποθέτηση ευρωπαϊκών Radar στη δεύτερη ομάδα αεροσκαφών που θα κατασκευαστούν.
Τα πρώτα 50 αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με κινεζικά συστήματα, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη θα εξοπλιστούν είτε με το Radar Grifo S7 της Galileo Avionica, είτε με το Radar της Thales RC400 (μία έκδοση του RDY-2) ενώ έχει προσφερθεί και το Radar Vixen 500E AESA της SELEX.
Οι συνολικές απαιτήσεις της πακιστανικής αεροπορίας φτάνουν τα 250 αεροπλάνα, ενώ οι προοπτικές εξαγωγής του αεροσκάφους είναι πολύ καλές, αφού το κόστος αγοράς ανά μονάδα αγγίζει τα 18 εκατ. δολάρια. Ήδη το Αζερμπαϊτζάν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 26 αεροπλάνα, η Ζιμπάμπουε για 12, το Σουδάν επίσης για 12 ενώ χώρες όπως η Νιγηρία το Μπανγκλαντές η Αίγυπτος και το Ιράν έχουν εκφράσει επίσης ενδιαφέρον.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr