Σε μια εντυπωσιακή κίνηση που πραγματοποιήθηκε κάτω από τη «μύτη» της Τουρκίας προέβη η Πολεμική Αεροπορία, με το ΓΕΕΘΑ να αποδεικνύει ότι όταν θέλει πάντα μπορεί, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, χωρίς αυτά να γίνουν ούτε για μια στιγμή αντιληπτά από τα ραντάρ της γείτονος.

Η μετάβαση των ελληνικών F-16 στη Μεγαλόνησο αποτέλεσε ένα σημαντικό τεστ, προκειμένου να δοκιμαστούν αφενός τα αντανακλαστικά των Τούρκων και αφετέρου να δοθεί η ευκαιρία στην κυπριακή αεράμυνα να εξασκηθεί στον εντοπισμό και την αναγνώριση ξένων μαχητικών αεροσκαφών, ενισχύοντας έτσι την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση να σταλούν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο συνέπεσε με την εκτέλεση τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων, που διεξάγονταν στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού (άσκηση «Ευνομία»), κατά την περίοδο 16-19 Σεπτεμβρίου αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν.

 Οι πτήσεις των τεσσάρων «αόρατων» ελληνικών F-16 πραγματοποιήθηκαν, όπως μαθαίνουμε τώρα, στις 17 Σεπτεμβρίου. Τα αεροσκάφη μας απογειώθηκαν από το Ηράκλειο της Κρήτης και πέταξαν σε χαμηλό ύψος, προκειμένου να αποφύγουν την ανίχνευση από τα τουρκικά ραντάρ.

Η αποστολή αυτή ήταν αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις φρόντισαν να εξασφαλίσουν ότι το τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας είχε ολοκληρώσει την περιπολία του πριν από την απογείωση των μαχητικών μας.

Έτσι, οι Έλληνες πιλότοι κατάφεραν να πετάξουν ανενόχλητοι, πραγματοποιώντας πτήσεις πάνω από τον στολίσκο και τις κυπριακές ακτές, όπου είχαν εγκατασταθεί αντιαεροπορικά ραντάρ και πύραυλοι Mistral.

Η είδηση των συγκεκριμένων πτήσεων προκάλεσε δυσαρέσκεια, όπως ήταν φυσικό, στο στρατιωτικό επιτελείο της Τουρκίας. Μάλιστα, στην αρχή οι πληροφορίες για το γεγονός ήταν συγκεχυμένες, με άλλες πηγές να το επιβεβαιώνουν και άλλες να το διαψεύδουν, ενώ πηγές του Υπουργείου Άμυνας σημείωναν αρχικά ότι τα μαχητικά μας περιορίστηκαν στα όρια του FIR Αθηνών.

Ωστόσο, το βίντεο που δημοσιοποίησε η Εθνική Φρουρά μετά την ολοκλήρωση της άσκησης επιβεβαίωσε την παρουσία των ελληνικών F-16 στην Κύπρο και την επιτυχημένη συνεργασία τους με την κυπριακή αεράμυνα.

Αυτή η στρατηγική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας ενισχύει προφανώς την αποτρεπτική της ικανότητα και υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας για στήριξη της Κύπρου, όποτε το χρειάζεται και μάλλον στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δεν υπάρχει η φράση “Η Κύρος κείται μακράν”.

Η ενίσχυση της κυπριακής αεράμυνας μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία προάγει τη στρατηγική ασφάλειας και αναδεικνύει τη σημασία της συλλογικής άμυνας σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ