Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης: «Κάνουμε ότι μπορούμε με τα μέσα που μας επιτρέπουν να έχουμε»
«Η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή, παρακολουθεί τα πάντα όσα έχουν σχέση με την αποστολή της και στο μέτρο των δυνατοτήτων της κάνει ότι μπορεί για να υπερασπίσει την ασφάλεια και την Εθνική ακεραιότητα της χώρας». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης σε ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σε μια ενημέρωση που κυριάρχησε στις ερωτήσεις το πραξικόπημα στην Τουρκία και η πιθανή αντίδραση της ΠΑ μίλησε και για τα προγράμματα του Κλάδου με την μόνιμη επωδό όλων των Αρχηγών Κλάδων: “Ανάγκες έχουμε, λεφτά δεν έχουμε”.
Πιο συγκεκριμένα και για το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000 ο Α΄/ΓΕΑ δήλωσε πως η ΠΑ έχει τα δύο αυτά προγράμματα σε απόλυτη προτεραιότητα και πως δηλώνοντας πως αυτά θα υλοποιηθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν δηλώνοντας παράλληλα πως οψέποτε και αν ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό θα απαιτήσει τουλάχιστον εφτά χρόνια για την υλοποίησή του.
Για το θέμα της υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών είπε πως έχει υπογραφεί η συμφωνία για την συντήρηση των F-16, ενώ για τα μαχητικά Mirage 2000 είπε πως βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας συνεχόμενης υποστήριξης (FOS) και πως αυτή θα είναι έτοιμη στους επόμενους μήνες, ενώ το ίδιο γίνεται και με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II.
Ο Α/ΓΕΑ αναφέρθηκε επίσης και στις στρατηγικές συμμαχίες της ΠΑ λέγοντας πως για την επόμενη άσκηση Ηνίοχος που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, έχουν προσκληθεί και άλλες χώρες, πλην των ΗΠΑ και του Ισραήλ η συνεργασία με τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι έχει παγιωθεί.
Παράλληλα δήλωσε πως η Αίγυπτος θα συμμετάσχει στο επόμενο ΣΟΤ (Σχολείο Όπλων Τακτικής) στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα με 6 μαχητικά.
Στη συνέχεια ο Χ. Βαΐτσης αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται στην Αεράμυνα της χώρας αναφερόμενος στην μετακίνηση του προσωπικού της μονάδας ραντάρ στο πρώην Νατοϊκό στρατηγείο στο Κουτσόχερο της Λάρισας (το οποίο έχει λάβει την ανεπίσημη ονομασία (bunker ΔΙΑΣ) αλλά και στην κατάργηση ενός σταθμού ραντάρ στην Αλεξανδρούπολη και της μετακίνησής του ραντάρ του στο Διδυμότειχο.
Για την εκπαίδευση ο Αρχηγός ΓΕΑ ανακοίνωσε πως γίνονται επαφές με δύο οργανισμούς από το εξωτερικό αναφορικά με την δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στην 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα, με την προϋπόθεση ότι στις προσφορές θα περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικά αεροσκάφη (εμείς θα δώσουμε τις υποδομές), προκειμένου να συμμετάσχουν και άλλες χώρες στο πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατή ούτε και συμφέρουσα η αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
Τέλος ο Αρχηγός ΓΕΑ και αναφερόμενος στο θέμα της ανέλκυσης του διθέσιου F-16D από την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ανέφερε πως η ανέλκυση ήταν επιβεβλημένη καθώς το σημαντικότερο κομμάτι του αεροσκάφους ο κινητήρας θα μπορέσει να ελεγχθεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες ούτος ώστε να διαπιστωθεί η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους.
Μάλιστα η ανέλκυση έγινε παρουσία ειδικού εμπειρογνώμονα της κατασκευάστριας εταιρείας του κινητήρα της Pratt & Whitney.
Σημειώνεται πως η πτώση του αεροσκάφους πριν 1,5 χρόνο περίπου οφειλόταν σε απώλεια ισχύος του κινητήρα, επομένως η έρευνα στον ίδιο τον κινητήρα έχει αφενός ως στόχο τον εντοπισμό κάποιας αστοχίας, και κατά συνέπεια η διόρθωσή της ώστε να μην επαναληφθεί και αφετέρου ενδεχόμενη αποζημίωση από την P&W εάν διαπιστωθεί ότι η βλάβη στον κινητήρα οφείλεται σε κατασκευαστική ατέλεια.
Μάλιστα αναφερόμενος στο θέμα των T-2E και της αντικατάστασής τους είπε πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με συνεργασίες.
Για την κατάσταση με την Τουρκία, ο Α/ΓΕΑ είπε πως το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μείωση της δραστηριότητας της τουρκικής Αεροπορίας, ενώ είπε πως η ετοιμότητα της ΠΑ, λόγω των τελευταίων γεγονότων δεν έχει μεταβληθεί και παραμένει σταθερή .
Άφησε πάντως να εννοηθεί πως τα δύο Super Puma που βρίσκονται στο Ν.Α. Αιγαίο πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης του θαλασσίου χώρου.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στο πρόσφατο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην Τουρκία συζήτησε με τον ομόλογό του θέματα «αποφυγής ατυχημάτων στο Αιγαίο».