H αμερικανική Αεροπορία θέλει να αποσύρει τα θρυλικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2 (βίντεο)
Στόχος είναι να παραμείνει βιώσιμος ο στόλος αεροσκαφών τύπου U-2 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2025
Το σχέδιο απόσυρσης των θρυλικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου U-2, όπως επίσης και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου RQ-4 Global Hawk, θέλει να προχωρήσει η Αεροπορία των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγραμματισμού της για το οικονομικό έτος 2026, προκειμένου να αναδιαμορφώσει την στρατηγική της σε ό,τι αφορά την κατασκοπεία αντιπάλων.
Η ηγεσία της αμερικανικής Αεροπορίας εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, ζητώντας σχετική έγκριση από το Κογκρέσο, κάτι που αν τελικά γίνει πραγματικότητα, η USAF θα μπει σε μια «νέα εποχή» για την διεξαγωγή επιχειρήσεων μεγάλης εμβέλειας όπως συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση. εχθρικών στόχων και θέσεων.
Σύμφωνα με το τελευταίο αίτημα προϋπολογισμού της Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο στόχος είναι να παραμείνει βιώσιμος ο στόλος αεροσκαφών τύπου U-2 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2025 και στη συνέχεια οι πόροι θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες που είναι πιο «ψηλά» στην λίστα της USAF, εντούτοις απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να γίνει αυτό, είναι να βρεθεί ο κατάλληλος «αντικαταστάτης» για τα U-2 και τα RQ-4 που πρόκειται να τεθούν εκτός υπηρεσίας.
Η ιστορία τους
Επί του παρόντος, το σύνολο των 27 κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου U-2 έχουν ως έδρα την αεροπορική βάση Beale στην Καλιφόρνια και έχουν «χτίσει» μια τεράστια φήμη γύρω από τις ικανότητες και τις αποστολές που έχουν εκτελέσει, ειδικά κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εικόνες που «τράβηξαν», οι οποίες απέδειξαν ότι η Σοβιετική Ένωση κατασκεύαζε εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα το 1962, που πυροδότησαν στη συνέχεια την ιστορική «Κρίση της Κούβας».
Ωστόσο, η δράση τους παραμένει πολύτιμη έως και σήμερα, αφού αεροσκάφος τύπου U-2 απογειώθηκε πρόσφατα προκειμένου να αναγνωρίσει κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ, κάτι που επιβεβαίωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, με την selfie του πιλότου να γίνεται «viral» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.