Στα μόλις 12 είναι τα F-35 για οποία θα διαπραγματευτεί η Ελλάδα την αγορά τους από τις ΗΠΑ, όταν και εφόσον έρθει η LoA από τις ΗΠΑ.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της «Κ». Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει αίτημα για την αγορά των F-35 από τον Ιούνιο του 2022, χωρίς αυτό να έχει απαντηθεί ακόμη.

Μπορεί το F-35 να έχει γίνει αποδεσμεύσαμο σε χώρες όπως η Πολωνία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Φινλανδία ή ακόμη και η Σιγκαπούρη, για την Ελλάδα όμως η οποία διατηρεί μια ιδιαίτερα στενή αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει ακόμη τίποτα στον ορίζοντα.

Και είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει. Μπορεί οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι η περιβόητη LoA είναι πιθανό να έρθει στους πρώτους μήνες του 2024, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση για αυτό.

Οι λόγοι της καθυστέρησης, αφορούν την σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και το θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια είναι βασικά δύο και το ένα αναιρεί το άλλο.

Σύμφωνα με το πρώτο, που διακινεί η ΕΡΤ   εάν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι ΗΠΑ θα δώσουν τα F-35 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δεύτερο  εάν δεν βρεθεί λύση (σ.σ. για Σουηδία και ΝΑΤΟ) τότε δεν θα δώσουν τα F-35 στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα έδινε το πλεονέκτημα στην ΠΑ έναντι της ΤΗΚ κάτι που δεν θέλουν οι ΗΠΑ!

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Σημασία έχει ότι δυστυχώς η Ελλάδα είναι δέσμια άλλων παραγόντων αναφορικά με τα εξοπλσιτικά της προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν… βιάζεται. Αυτό λόγω του χώρου του δημοσιονομικού, που τον ανασύρουν όταν το θέλουν και τον ξεχνούν όταν επίσης το θέλουν.

Αυτό που βγαίνει ως ένα πρώτο  συμπέρασμα είναι ότι η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι δέσμια των εξελίξεων των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας,.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η αγορά μειώνεται θεαματικά από τα 20+20 σε 12.

Τρίτο και τελευταίο συμπέρασμα ότι με τους ρυθμούς “χελώνας” που κινείται το θέμα (αφοί η Αθήνα δεν βιάζεται κιόλας) τα αεροσκάφη αν τα πάρουμε θα τα πάρουμε προς το τέλος της δεκαετίας, ενδεχομένως και αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια αναιμική -επιχειρησιακά-  αγορά χωρίς ουσιαστικό όφελος  και παρ΄όλα αυτά ιδιαίτερα ακριβή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ