Ινδική Αεροπορία: Συμβόλαιο για δεύτερη παρτίδα παραγωγής του βλήματος BVR Astra Mk-1
Το συμβόλαιο αφορά 200 βλήματα
Σε μια σημαντική εξέλιξη για την ινδική Αεροπορία, η εταιρεία BDL (Bharat Dynamics Limited) έλαβε συμβόλαιο για την παράδοση δεύτερης παρτίδας 200 πυραύλων BVR αέρος-αέρος Astra –πιθανότατα του Mk1- και βοηθητικού εξοπλισμού.
«Αυτή η απόφαση στηρίζει τον στρατηγικό στόχο της χώρας να μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενα όπλα και να δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό εθνικό αμυντικό σύστημα», όπως αναφέρουν τα ινδικά ΜΜΕ.
Τα συμβόλαια αποτιμώνται σε 29,7 δισεκατομμύρια ρουπίες, που αντιστοιχεί σε περίπου 357 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρωταρχικός στόχος της συμφωνίας είναι να επιταχύνει την αυτάρκεια της Ινδίας σε εξοπλισμούς και να ενισχύσει τις εγχώριες υποδομές ασφάλειας.
Η μαζική παραγωγή του Astra-MK1, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2023.
7/n
As reported by The Hindu earlier, the IAF has expressed satisfaction with the Astra’s performance and officials have stated that they were looking for over 200 Mk-1 missiles initially.— Defence News Of INDIA (@DefenceNewsOfIN) October 2, 2023
Τα βλήματα Astra πρόκειται να τοποθετηθούν σε μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI μετά την επιτυχή πιστοποίησή τους.
Αναφορές από πολλά ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι οι δοκιμές του βλήματος πραγματοποιήθηκαν σε ύψος άνω των έξι χιλιάδων μέτρων.
Ένα αναβαθμισμένο μοντέλο γνωστό ως Astra-MK2 βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη. Αυτή η έκδοση διαθέτει εκτεταμένη εμβέλεια πτήσης, με την πρόσφατη εκτέλεση επιτυχημένων δοκιμών στατικής πυρκαγιάς να σηματοδοτούν ένα βήμα προς τα εμπρός στην εξέλιξή της.
Η ενσωμάτωση του Astra-MK2 στο οπλοστάσιο της ινδικής Αεροπορίας προβλέπεται να ενισχύσει σημαντικά τις μαχητικές τους ικανότητες.
Ο πύραυλος πρόκειται να πιστοποιηθεί επίσης και στο μαχητικό Rafale F4 80 εκ των οποίων έχει υπό παραγγελία η Ινδία με τις παραδόσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο πύραυλος Astra-II φέρεται να μπορεί να φτάσει σε αποστάσεις έως και 160 km. Ο Mk2 διαθέτει και ενεργό ερευνητή τεχνολογίας AESA.
Το κυριότερο είναι το γεγονός ότι όπως και τα προηγούμενα βλήματα της οικογένειας Astra—δηλαδή το Astra IR με εμβέλεια 80 km, το Astra-Mk.1, Astra-Mk.2 και το αναμενόμενο Astra-Mk.3— το Astra-Mk.2 χρησιμοποιεί τη χρήση ενός κοινού συστήματος εκτοξευτή του «Astra launcher». Απόδειξη αυτού φάνηκε σε εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η IAF μετά από μια πρόσφατη δοκιμή του Astra-II.
Ο Astra Mk-1 είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά αντίμετρα που επιτρέπουν την εκτοξευσή του σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών.
.Φέρει μια πολεμική κεφαλή 15 κιλών υψηλής εκρηκτικής ύλης που ενεργοποιείται από μια ασφάλεια εγγύτητας. Χρησιμοποιεί έναν κινητήρα στερεού καυσίμου που μπορεί να ωθήσει το βλήμα σε ταχύτητα 4,5 Mach και επιτρέπει τη λειτουργία από μέγιστο υψόμετρο 20 χλμ. (66.000 πόδια). Η μέγιστη εμβέλειά του είναι 20 χλμ. (12 μίλια) σε λειτουργία καταδίωξης και 110 χλμ. (68 μίλια) κατά επερχόμενου στόχου.
Το μέγιστο βεληνεκές επιτυγχάνεται όταν ο πύραυλος εκτοξεύεται από υψόμετρο 15 km (49.000 πόδια).
Όταν εκτοξεύεται από υψόμετρο 8 km (26.000 πόδια), η εμβέλεια πέφτει στα 44 km (27 mi) και όταν εκτοξεύεται από το επίπεδο της θάλασσας, η εμβέλεια πέφτει περαιτέρω στα 21 km (13 mi).[25]
Τα πτερύγια του Astra του επιτρέπουν να εμπλέκεται σε στόχους ελιγμών μέχρι εμβέλειας 90 km (56 mi) κατά επερχόμενου στόχου και 60 km (37 mi) κατά απερχόμενου.
IAF is exploring the possibility for a 2nd production line of Astra Mk-1 Air-to-Air Missiles with a private company pic.twitter.com/lkI4GddgJq
— Indian Defence News (@IndianDefence3) September 22, 2023