Σε μια απόφαση που θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την αντιαεροπορική ικανότητα των ΕΔ προχωρά η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και να  στείλει στην Ουκρανία τα συστήματα S-300 για τις ανάγκες του στρατού του Ζελένσκι.

Η συμφωνία έγινε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α.Μπλινκεν  κατά την διάρκεια συνάντησης των δύο στα Χανιά.

Όπως αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα του και όχι μόνο, η Ελλάδα δέχθηκε πρόθυμα  να μεταφέρει εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής που διαθέτει στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένα πακέτο βοήθειας ύψους…  200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολή για τη μεταφορά συστημάτων και εξοπλισμού που… «δεν χρησιμοποιούνται» από τον Ελληνικό Στρατό στην Ουκρανία.

Απλά να σημειώσουμε πως τα αντιαεροπορικά συστήματα χρησιμοποιούνται συνήθως όταν είναι να καταρρίψουν κάτι. Εάν εννοεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ανταλλακτικά μπορούν να βρεθούν, απλώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον να βρεθούν.

Τα S-300 πάντως είναι απόλυτα επιχειρησιακά και ότι προβλήματα υπήρχαν (με το ραντάρ) έχουν λυθεί από το προσωπικό της ΠΑ χωρίς ανάγκη βοήθειας από κάποια εξωτερική «πηγή».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άλλωστε το είχε αναφέρει ξεκάθαρα στην  επιστολή-τελεσίγραφο  που είχε αποστείλει  στον πρωθυπουργό:

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα μπορεί να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.

Εάν αυτά ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εκκρεμεί αξιολόγηση της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πιθανής πρόσθετης χρηματοδότησης για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων»,

Δεν χρειάστηκε πολύ προσπάθεια από τις ΗΠΑ για να πειστεί η κυβέρνηση να στείλει ότι ρωσικό α/α σύστημα στον Ζελένσκι. Μόνο μια επιτολή στον κατάλληλο τόνο ήταν αρκετή και μια υποσχετική για 200 εκατ. $.

Το κενό που θα δημιουργηθεί για την ελληνική αεράμυνα από την μεταφορά των S-300 και των TORM1 στην Ουκρανία, τόσο σε στρατηγικό όσο  και σε τακτικό επίπεδο θα είναι τεράστιο.

Η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σύνταγμα που αποτελείται από τέσσερα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU-1 με 32 εκτοξευτές και 175 βλήματα στην Κρήτη.

Η ΠΑ διαθέτει ακόμη 4 συστήματα TOR-M1 για την προστασία των S-300 από αιφνίδιες απειλές.

Το S-300PMU-1 μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους 48N6, με βεληνεκές έως και 195 χιλιόμετρα.

Ο ΕΣ διαθέτει από την πλευρά του 21 Α/Κ εκτοξευτείς TOR-M1 και 38 OSA-AK/AKΜ.

Εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν και η κυβέρνηση έχει όντως αποφασίσει να προχωρήσει στην προσφορά στην Ουκρανία των ρωσικών συστημάτων τότε θα μιλάμε τουλάχισοτν  για 32 εκτοξευτές S-300.

Εάν σε αυτά προστεθούν και τα 25 TOR M1 (αν και οι πληροφορίες μιλούν για S-300 προς το παρόν) και αν οι Ουκρανοί ζητούσουν και τα OSA μπορεί να φτάσουμε να  δώσουμε ένα σύνολο από 95 μονάδες πυρός!

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση η οποία αποδιοργανώνει το σύνολο της ελληνικής αεράμυνας δεδομένου ότι μια συστοιχία Patriot εδρεύει στην Σαουδική Αραβία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήταν «παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία».

«Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη είναι ήδη ανήσυχη», έχει διαμηνύσει η ρωσική διπλωματία.

Το Ria Novosti εξήγησε ότι η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα σήμαινε ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί των δυνατοτήτων που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα μία αντικατάσταση των S-300 με τους Patriot που θα μείωνε την εμβέλεια της επίγειας αεράμυνας από 150 σε 75 χιλιόμετρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ