H κατασκευάστρια εταιρεία του F-35 η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι η Τσεχία υπέγραψε την επιστολή  LoA που απέστειλαν οι ΗΠΑ για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35A.

Η σχετική συμφωνία είναι μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Υπενθυμίζουμε ότι στις  29 Ιουνίου  2023 το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκρίνει την πώληση των 24 αεροσκαφών στην Τσεχία, μαζί με όπλα και υποστήριξης, με δυνητικό κόστος  5,6 δισ. $.

Η Τσεχία γίνεται ο 17ος πελάτης του μαχητικού στο καθόλου κλειστό πλέον κλαμπ του μαχητικού που αναμένεται να ξεπεράσει τους 20 χρήστες στο εξωτερικό, πλην των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την υπογραφή της Επιστολής Αποδοχής η Τσεχία υπέγραψε και το Μνημόνιο  Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως διευκρινίζεται η έκδοση που θα προμηθευτεί  η Τσεχία είναι η Block 4, έκδοση όμως που δεν θα είναι έτοιμη διαθέσιμη με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις πριν το 2029.

Έτσι το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να παραδοθεί στην τσεχική Αεροπορία  το 2031, ενώ αναμένεται να χαρακτηριστεί πλήρως επιχειρησιακό το 2035, επί τσεχικού εδάφους;.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό δείχνει  προσδιορίζει εμμέσως και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για την ελληνική παραγγελία των F-35.  Όπως αναφέρθηκε  οι ΗΠΑ ενέκριναν το αίτημα της Τσεχίας στις 29 Ιουνίου του 2023, ενώ το αντίστοιχο αίτημα για την Ελλάδα ήρθε στις 26 Ιανουαρίου του 2024,. Κατά συνέπεια η Ελλάδα  βρίσκεται 7 μήνες πίσω από την εξέλιξη την παραγγελίας της Τσεχίας.

Ο χρόνος αυτός μπορεί ενδεχόμενος να διευρυνθεί εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία, ξεπεράσουν τους 12 μήνες που υπολογίζονται ότι θα απαιτηθούν για την διαμόρφωση των ελληνικών αεροσκαφών.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 και θα ακολουθήσει η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει δεσμεύσει slots παραγωγής από το 2022. Κάτι τέτοιο  δεν ισχύει.

Τα αεροσκάφη της ελληνικής παραγγελίας θα ακολουθήσουν  αυτά της τσεχικής. Έτσι εάν το πρώτο αεροσκάφος παραδοθεί στην τσεχική Αεροπορία το 2031 αντίστοιχα το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην ΠΑ, επί ελληνικού εδάφους  τουλάχιστον 7 μήνες αργότερα ενδεχομένως και το 2032, ανάλογα της εξέλιξης της τσεχικής παραγγελίας.

Σε ότι αφορά το Block 4 ακόμη τα πράγματα είναι λίγο εως πολύ συγκεχυμένα.

Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του TR3 έχουν καθυστερήσει σημαντικά το πρόγραμμα. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων αυτό δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν το 2029.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, ο υπεύθυνος του προγράμματος F-35, αντιστράτηγος Michael Schmidt, δήλωσε σε γραπτή κατάθεση στην υποεπιτροπή των Ενόπλων Υπηρεσιών του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η αναβάθμιση Block 4 έχει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ωριμότητα του σχεδιασμού, τα υλικά και τα χρονοδιαγράμματα του λογισμικού.

Οι αναβαθμίσεις στο Block 4 – που έχουν ως στόχο να επιτρέψουν  στο F-35 να μεταφέρει περισσότερα όπλα, να αναγνωρίζει καλύτερα στόχους και να βελτιώσει τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είπε ο Schmidt.

Αυτό συμβαίνει όταν ένα νέο σύστημα προχωρά στην  ανάπτυξη και στην προμήθεια ταυτόχρονα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση προβλημάτων που ανακαλύπτονται κατά τις δοκιμές.

«Η ταυτόχρονη ανάπτυξη και παραγωγή είναι η πιο κρίσιμη πρόκληση του Block 4 και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές της  σήμερα», είπε ο Schmidtγια να συμπληρώσει:

«Το Γραφείο Κοινού Προγράμματος του F-35, η Lockheed Martin και άλλοι εταίροι του κλάδου έχουν εντοπίσει προβλήματα  υψηλού κινδύνου, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμη και την διακοπή της παραγωγής  των αεροσκαφών εάν η ανάπτυξη καθυστερήσει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ