Οι «αερολογίες» των διαφόρων άσχετων ή και ύποπτων σε ότι αφορά το κίνητρό τους, ελληνικών ΜΜΕ, περί αμερικανικού «εμπάργκο όπλων» στη Τουρκία και δήθεν «απαγόρευσης πώλησης» των μαχητικών stealth 5ης γενιάς F-35A στην γειτονική χώρα, οριστικά και αμετάκλητα, αποδεικύονται «σανό» για τους ατυχείς αναγνώστες/ακροατές/τηλεθεατές τους: Ο ίδιος ο Ν.Τραμπ «τελείωσε» το θέμα και δυστυχώς τα μαχητικά που αποτελούν game changer για το παιχνίδι κυριαρχίας σε Θράκη, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα ενταχθούν κανονικά στην δύναμη της τουρκικής Αεροπορίας.

Ο διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Mick Mulvaney, σε επιστολή του της 9ης Ιουλίου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, δήλωσε με σαφήνεια ότι «η Κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αντίθετη με την απαγόρευση εξαγωγής των F-35 στην Τουρκία και ζητεί από το Σώμα να αναθεωρήσει την παράγραφο 7046(d)(3) του νομοσχεδίου το οποίο απαγορεύει την χρηματοδότηση για την μεταφορά του μαχητικού F-35 στην Τουρκία»!

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου και στενός συνεργάτης του Ν.Τραμπ, Mick Mulvaney αναφέρει:

«Η κυβέρνηση αντιτίθεται στην παράγραφο 7046(d)(3) του νομοσχεδίου. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συνιστά ένα διεθνή συνεργάτη στο πρόγραμμα ανάπτυξης του προγράμματος του F-35 από το 2002.

Η κυβέρνηση μοιράζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ωστόσο αντιτίθεται στη γλώσσα που προληπτικά περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτές τις ανησυχίες».

Τι μέλλει γενέσθαι; 

Το 2019 η Τουρκία θα παραλάβει επιπλέον δύο μαχητικά (έχει ήδη παραλάβει δύο) ενώ το 2020 η τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει άλλα τέσσερα μαχητικά.

Τα επόμενα τρία χρόνια (2021, 2022 και 2023) θα παραλαμβάνει από οκτώ αεροσκάφη κάθε χρονιά συμπληρώνοντας τον αριθμό των 30 αεροσκαφών που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

Η πρώτη Μοίρα αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακή το 2021 με 16 αεροσκάφη. Να σημειώσουμε ότι το F-35, μπορεί να επιχειρήσει και κατά μόνας ή σε δυάδες και να αποτελέσει game changer, αφού πρόκειται για «σύστημα συστημάτων», όπως το είδαμε να επιχειρεί στην Συρία για λογαριασμό της ισραηλινής Αεροπορίας, όπου καθοδηγούσαν «αγέλες» F-16 και αναλαμβάνοντας την καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας πριν την κύρια διείσδυση.

Η παράδοση των αεροσκαφών θα σηματοδοτήσει το εντατικό  πρόγραμμα αξιολόγησης και εκπαίδευσης προκειμένου τα αεροσκάφη να αποκτήσουν αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) τον Οκτώβριο του 2020. Το τελευταίο ανακοίνωσε  σε ενημέρωσή του ο Αμερικανός Αντιναύαρχος Mat Winter σχετικά με την πορεία του τουρκικού προγράμματος.

Με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αγοράσει 100 F-35Α τα οποία θα παραγγελθούν σταδιακά.

Εκτός από αυτά τα αεροσκάφη η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει  στην απόκτηση τουλάχιστον 12 αεροσκαφών F-35Β για το υπο ναυπήγηση ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L408).

Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των 16 μαχητικών F-35B Lightning

Τα F-35B θα επιχειρούν από το υπό ναυπήγηση πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu», το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2021.

Στόχος της Τουρκίας είναι η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου το 2019 και η παραλαβή των πρώτων F-35B το 2022-2023 όταν δηλαδή το «Anadolu» έχει παραληφθεί και έχει χαρακτηριστεί επιχειρησιακό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ