Το Βέλγιο στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς – Η Ελλάδα τι κάνει;
Πότε θα αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός στους αμυντικούς εξοπλισμούς
Το Βέλγιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα Future Combat Air System (FCAS), των Dassault Aviation, Airbus, Indra Sistemas και Thales Group για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς.
Η υπουργός Άμυνας, Ludivine Dedonder, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Βελγίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS. «Η ανάπτυξη των αεροπορικών ικανοτήτων επόμενης γενιάς είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, το Βέλγιο δεσμεύεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την καινοτομία στην άμυνα, χτίζοντας μαζί ένα ασφαλές και ευημερούν μέλλον για το έθνος μας και τους εταίρους μας», είπε.
Τον Δεκέμβριο του 2023, το Βέλγιο πρόκειται να υπογράψει συμφωνία παρατηρητή, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για το πρόγραμμα. Η επίσημη ενσωμάτωση στο πρόγραμμα Next Generation Weapon System- FCAS έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2025. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του Βελγίου ως μόνιμου εταίρου στο πρόγραμμα παραμένουν άγνωστες. Αναμένεται ότι η χώρα θα ενταχθεί στη δεύτερη φάση, δεδομένης της τρέχουσας συμμετοχής της στη φάση 1Β.
Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν το ενδιαφέρον του Βελγίου να ενταχθεί στην FCAS τον Ιούνιο, παρά τις αντιδράσεις της Dassault. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault, Eric Trappier, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Βελγίου να επιλέξει αμερικανικά μαχητικά F-35 έναντι των γαλλικών Rafales. “Άκουσα για το ενδιαφέρον των Βέλγων για την FCAS. Όλα αυτά είναι πολύ καλά μα δεν βλέπω νόημα να φέρω περισσότερες χώρες στο πρόγραμμα F-35. Γιατί να δεσμεύσω χώρο στο εργοστάσιό μου, στο γραφείο σχεδιασμού μου, για ανθρώπους που επέλεξαν το F-35», είπε. Παρά την αντίθεση αυτή, ο Trappier δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως παρατηρητές.
Το πρόγραμμα FCAS έχει ως όραμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του οπλικού συστήματος επόμενης γενιάς (NGWS) και άλλων εναέριων μέσων μάχης όπως loyal wingman drones και σμήνη drones και φυσικά του 6ης γενιάς Μαχητικού Next Generation Fighter. Αυτό το NGF αναμένεται να αντικαταστήσει τα τρέχοντα αεροσκάφη όπως τα γαλλικά Rafales, τα γερμανικά Typhoons και τα ισπανικά EF-18 Hornets μέχρι το 2040.
Το Βέλγιο φροντίζει από ώρα την συμμετοχή του στο πρόγραμμα του νέου μαχητικού 6ης γενιάς. Η Ελλάδα πότε θα το κάνει; Πότε επιτέλους η χώρα μας θα επενδύσει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να μην τρέχει πάλι τελευταία στιγμή να αναζητά μαχητικά αεροσκάφη όπως κάνει πάντα;
Πότε επιτέλους θα καταλάβει ότι πρέπει να πραγματοποιεί επενδύσεις στο χώρο της Άμυνας και ότι επιβάλλεται να προνοεί από τώρα για την μορφή της άμυνας της στην επόμενη δεκαετία.