Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει πλέον το Πεκίνο στην ανάπτυξη των Ειδικών Δυνάμεων (Special Operation Forces-SOF) του κινεζικού Στρατού, όπως προκύπτει από αναλύσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Μετά την έμφαση που έχει δοθεί πρόσφατα στην κινεζική Αεροπορία για επιχειρήσεις υψηλής έντασης και την παραγωγή μαχητικών Stealth, ο τομέας των Ειδικών Επιχειρήσεων φαίνεται να είναι ένα από τα εργαλεία που ετοιμάζονται να ρίξουν στη μάχη οι κινέζοι σε πιθανές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό.

Με τον τρόπο αυτό προσθέτουν έναν ακόμη παράγοντα στην εξίσωση της στρατιωτικής απειλής που αντιπροσωπεύουν για τα γειτονικά κράτη της περιοχής αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κινεζικές δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεως άγνωστες στους περισσότερους  (αποκαλούνται ως Quantou Budui) ή «δυνάμεις γροθιάς» σε ελεύθερη μετάφραση.

Παραμένουν μικρές μεν σε σχέση με τον όγκο του κινεζικού στρατού, αλλά άριστα εξοπλισμένες και καλά εκπαιδευμένες.

Εκτιμήσεις φέρνουν τη δύναμη τους σε 5.000 άνδρες που σχηματίζουν το 6ο  Special Warfare Group, το 8ο  Special Warfare Group, το 12ο Special Warfare Detachment, και μια Μονάδα βατραχανθρώπων του Ναυτικού. 

Όλα τα μέλη τους  έχουν υπηρετήσει προηγουμένως σε αερομεταφερόμενες μονάδες αλεξιπτωτιστών και για το λόγο αυτό, οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι αν θέλουν να φτάσουν να γίνουν μέλη των κινεζικών SOF, θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν αλεξιπτωτιστές.

Το επίπεδο εμπειρίας των κινεζικών SOF είναι υψηλό καθώς λειτουργούν εδώ και δύο δεκαετίες, με εκτεταμένη δράση  στην γειτονική Ταιβάν όπου εκτελούν αθόρυβα αποστολές αναγνώρισης και κατασκοπίας τόσο σε παράκτιες όσο και σε περιοχές στην ενδοχώρα. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν αντλήσει τεχνικές εκπαίδευσης και από τη Βενεζουέλα όπου προσωπικό της λατινοαμερικανικής χώρας εκπαιδευόταν από αμερικανούς Special Forces μέχρι και το 2003.

Είναι γνωστό ότι λίγα χρόνια νωρίτερα υπήρξε μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ Βενεζουέλας Κίνας.

Συγκεκριμένα κινέζοι καταδρομείς μιλώντας άπταιστα ισπανικά, εκπαιδεύτηκαν από προσωπικό του Στρατού της Βενεζουέλας που τους μετέδωσε τεχνικές αναγνώρισης και αντιτρομοκρατίας που αντλήθηκε από την εκπαίδευση με τους αμερικανούς Special Forces

Σήμερα οι μονάδες SOF της Κίνας θεωρούνται σε δομή και εκπαίδευση ανάλογες των Ranger και των Special Forces του αμερικανικού Στρατού με εμπειρία και σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις ενώ το 2009 σε διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, κινέζοι καταδρομείς απέσπασαν το μεγαλύτερο αριθμό διακρίσεων δίνοντας το στίγμα των ικανοτήτων τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ