Το πιστόλι της Glock που μπορεί να επιχειρήσει και κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι το αγαπημένο όπλο, τόσο της ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) αλλά και των ΜΑΚ (Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών), πολλοί το αποκαλούν «Amphibious», τι εννούν όμως με αυτό;

Καταρχήν η εταιρία Glock δεν κατασκευάζει κανένα μοντέλο με το όνομα «Amphibious», αυτό είναι ένα ψευδώνυμο για το ίδιο όπλο όταν έχει υποστεί μία πολύ μικρή μετατροπή ώστε να μπορεί να βάλλει ευρισκόμενο κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Τι θα μπορούσε να κάνει ένα πιστόλι να μην είναι ικανό να ρίξει κάτω από το νερό όμως; Το πρώτο είναι τα πυρομαχικά του. Χρειάζονται πυρομαχικά καλής ποιότητας που να μην έχουν προβλήματα στεγανότητας, διάβρωσης και απόδοσης σε υπερβολικά επίπεδα υγρασίας. Αυτά καλύπτονται από τα περισσότερα πυρομαχικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, σε βολές κάτω από το νερό είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν βολίδες κοίλου σχήματος.

Ο λόγος είναι προφανώς ότι το κοίλο τμήμα της βολίδας θα γεμίσει με νερό και θα διασταλεί με το που βγει από τη κάννη σταματώντας σχεδόν αμέσως, ελάχιστα εκατοστά από τη κάννη του όπλου. Για την ακρίβεια, η μέθοδος της βολής βλήματος κοίλου σχήματος μέσα σε νερό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη για την ανάλυση του τρόπου διαστολής του. 

Αυτός είναι ο πρώτος περιορισμός που είναι αυτονόητος και σχετικά εύκολος να προληφθεί. Ο δεύτερος είναι το πως επηρεάζει το νερό το μηχανισμό του όπλου. Στη πλειονότητα τους τα φορητά όπλα είναι ικανά να βάλλουν κάτω από την επιφάνεια του νερού χωρίς προβλήματα, όμως η Αυστριακή εταιρία Glock πήγε ένα βήμα παραπέρα. Έκανε μελέτες να δει τι θα μπορούσε να αποτρέψει τη σωστή λειτουργία του όπλου της. 

Αυτό που ανακάλυψε από τις έρευνες και δοκιμές της η Αυστριακή εταιρία έδωσε στο πιστόλι Glock ακόμα μεγαλύτερη φήμη για την αξιοπιστία του. 

Αν αφαιρέσουμε τον επικρουστήρα από το όπλο και τον παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι αποτελείται από τέσσερα μόλις εξαρτήματα. Το σημαντικό εξάρτημα είναι η πλαστική ασφάλεια που κρατάει το ελατήριο του επικρουστήρα στη θέση του. 

Αυτό που εντόπισε η εταιρία Glock είναι πως η πλαστική ασφάλεια από το ελατήριο του επικρουστήρα λειτουργεί ακριβώς όπως το έμβολο μίας σύριγγας όταν ο χώρος του επικρουστήρα είναι γεμάτος με νερό. Αυτό συνήθως οδηγεί σε αδυναμία πυροδότησης καθώς το ελατήριο του δε έχει αρκετή ισχύ για να ξεπεράσει την αντίσταση που δημιουργείται και χτυπάει τη σφαίρα με πολύ μικρή ταχύτητα. 

Ένα άλλο, πιο σπάνιο πρόβλημα, ήταν η καθυστερημένη πυροδότηση που γίνονταν συνήθως όταν το όπλο προσπαθούσε να βάλλει διαδοχικά εντός και εκτός του νερού. Σε αυτό δίνει λύση κάτι πολύ απλό, η αντικατάσταση της πλαστικής ασφάλειας με μία που έχει κανάλια ώστε να επιτρέπει τη ροή του νερού γύρω της. 

Η μετατροπή οποιουδήποτε πιστολιού Glock από απλό σε «amphibious» (το όνομα που χρησιμοποιείται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) είναι εξαιρετικά απλή. Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει την πλαστική ασφάλεια για νερό που ονομάζεται «Maritime Spring Cup» από την εταιρία Glock και έχει τιμή κάτω των €10 και να την αντικαταστήσει σε λίγα λεπτά. Όλοι οι κατόχοι πιστολιών Glock γνωρίζουν πόσο εύκολη είναι η αφαίρεση του επικρουστήρα. Για τη τοποθέτηση της νέας ασφάλειας απλώς πιέζουμε με το χέρι μας το ελατήριο για να απελευθερωθεί η υπάρχουσα και την αντικαθιστούμε με την Maritime.

Κλείνοντας, η πρακτική αξία αυτής της μετατροπής, παρότι απλή, φτηνή και εγγυημένη από την εταιρία ότι δεν θα επηρεάσει την απόδοση του όπλου, είναι πολύ εξειδικευμένη. Ακόμα και για τις ομάδες που εκτελούν αμφίβιες και υποβρύχιες αποστολές οι πιθανότητες χρήσης του πιστολιού τους κάτω από το νερό είναι ρεαλιστικά ελάχιστες. Έτσι οι περισσότεροι κάτοχοι όπλων Glock δεν θα επωφεληθούν καθόλου από αυτή τη μετατροπή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ