Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη ως “αόρατη” τόσο σε επίπεδο ελληνοτουρκικών και ζητημάτων ασφαλείας όσο και σε επίπεδο επενδύσεων.

Τα ανταλλάγματα που όμως δίνει η ελληνική κυβέρνηση φτάνουν ακόμα και στο σημείο να βοηθήσουμε την ανασυγκρότηση και ουσιαστικά ενίσχυση των μονάδων των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, των μονάδων δηλαδή που πρωτοστάτησαν στο νεοναζιστικό πραξικόπημα του Κιέβου το 2014 που είχε ανατρέψει την κυβέρνηση και ακολούθως οδήγησε στον εμφύλιο στα ανατολικά τη χώρας.

Οι Ουκρανοί καταδρομείς καθώς και παραστρατιωτικές μονάδες που επανδρώθηκαν από τις τάξεις των καταδρομέων ήταν η αιχμή του δόρατος στις σφαγές των ρωσόφωνων στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ ενώ οι μάχες στα ανατολικά είχαν φτάσει να οδηγήσουν στο θάνατο πάνω από 3.500 αμάχους και 13.000 τραυματίες.

Το 2014 ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές: “Στους 181 ανέρχονταν, το μεσημέρι της Τρίτης, οι νεκροί από την στρατιωτική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της κυβέρνησης του Κιέβου στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.”

Και τέτοιες ανακοινώσεις ήταν καθημερινές: «Από την πλευρά μας υπάρχουν περισσότεροι από 50 νεκροί» δήλωνε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο πρακτορείο Reuters μετά τον τερματισμό της επίθεσης που εξαπέλυσε το Κίεβο. Ωστόσο, άλλοι τοπικοί ηγέτες των αυτονομιστών αναφέρουν πως οι νεκροί μπορούν να ξεπερνούν και τους 100, και συνέχιζε έτσι επί αρκετό χρόνο.

Τώρα οι ουκρανικές αυτές ειδικές δυνάμεις θέλουν να μετασχηματιστούν σε μια νατοϊκού επιπέδου μονάδα και το βάρος έπεσε στον ΕΣ.

Πρόκειται για επανάληψη της αποστολής του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος το 1919 στην Χερσώνα για να υπερασπιστεί τους τσαρικούς στο πλευρό των δυτικών δυνάμεων που οδήγησε εκτός της αποτυχίας στο πεδίο της μάχης αλλά και στην τότε νεοσύστατη Σοβιετική Ένωση να στηρίξει και να “αναστήσει” τον Κεμάλ και τον περιχαρακωμένο στα σύνορα της άγκυρας τουρκικό στρατό με τα γνωστά αποτελέσματα για τον ελληνισμό του 1922.

Και μετά απορούν ορισμένοι γιατί είναι τόσο κοντά η Ρωσία με την Τουρκία!

Έτσι από τη Δευτέρα 05 έως την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, Σχολείο Σχεδίασης Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOTG Staff/ Planning Course) στο Στρατόπεδο «ΚΑΛΙΝΣΚΗ» στο Μεγάλο Πεύκο, με εκπαιδευόμενους της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ουκρανίας.

Το εν λόγω σχολείο διδάσκει τη διαδικασία λήψης απόφασης κατά την σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο του ΝΑΤΟ. Η παραπάνω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο συνδρομής της Ελληνικής ΔΔΕΕ στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της ΔΕΕ της Ουκρανίας.

Την 15 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης στην οποία παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko, ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και απένειμε τα πτυχία στους σπουδαστές καθώς και ο Διοικητής ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ Υποστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ