Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της IAF
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (BINTEO)
Η διάσωση ιπταμένου που έχει καταρριφθεί πίσω από τις εχθρικές γραμμές αποτελεί εδώ και αρκετό διάστημα ένα από τα βασικά είδη αεροπορικών επιχειρήσεων στα οποία εκπαιδεύονται εντατικά ειδικές μονάδες της Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF).
Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε πρόσφατα άσκηση στην οποία συμμετείχαν ελικόπτερα UH-60 Blackhawk της Μοίρας “Rolling Sword”, και μέλη της επίλεκτης μονάδας 669 υπεύθυνη για τη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων και CSAR σε συνεργασία με χειριστές μαχητικών αεροσκαφών F-15C/I και F-16I Sufa , ειδικούς αναλυτές της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών και ελεγκτές αεράμυνας.
H μονάδα 669 έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές διάσωσης Ισραηλινών πιλότων και πληρωμάτων σε εχθρικά εδάφη, αλλά και στην περισυλλογή μελών ειδικών αποστολών. Έχει ακόμα συνεισφέρει και σε επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών έπειτα από φυσικές καταστροφές
Η έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) είναι μια αποστολή η οποία τονίζεται μπορεί να απαιτηθεί να εκτελεστεί ανά πάσα στιγμή από τους ισραηλινούς, και για το λόγο αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ότι η IAF «ετοιμάζεται εντατικά για αυτό το ενδεχόμενο».
Οι αποστολές CSAR μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για έναν ιπτάμενο που έχει εγκαταλείψει το αεροσκάφος του και θα γίνει μονάχα αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να σωθεί η ζωή του χειριστή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της IAF « Aυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αύριο το πρωί. Πρέπει να συγκεντρώσουμε κρίσιμες πληροφορίες σε μικρό χρονικό διάστημα για την ετοιμασία μιας αποστολής διάσωσης το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένας αγώνας δρόμου μεταξύ ημών και του εχθρού.Μόλις οι αρμόδιες μονάδες ειδοποιηθούν, ξεκινάει μια σειρά από ενέργειες με αποκλειστικό στόχο τη διάσωση της ζωής του χειριστή».
Στην διαδικασία αυτή εμπλέκονται επίσης μονάδες μαχητικών, ελικοπτέρων, UAV και η μονάδα 699 ειδικευμένη σε Έρευνα και Διάσωση η οποία θα εκτελέσει και την κρίσιμη φάση της περισυλλογής.
Η πρόσφατη άσκηση της IAF είχε στόχο ακριβώς το συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων μερών σε αυτές τις επιχειρήσεις με στόχο τη βελτίωση της ανανέωσης των πληροφοριών μεταξύ τους καθώς κατά κανόνα οι αποστολές CSAR έρχονται αντιμέτωπες με εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις της IAF με αντικείμενο τις αποστολές CSAR και στην Ελλάδα σε συνεργασία με την 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία ειδικεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Συγκεκριμένα στελέχη της Μονάδας 669 είχε μεταβεί στην 110 ΠΜ το 2010 για τη συμμετοχή στην άσκηση Morning Wind.
Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Θεσσαλίας συμμετείχαν από την πλευρά των Ισραηλινών έξι επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache και επτά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk ενώ από ελληνικής πλευράς μετείχαν τέσσερα επιθετικά AH-64A+ Apache και τέσσερα UH-1H Huey της 1ης ΤΑΞΑΣ, ένα ελικόπτερο AS-332C1 Super Puma καθώς και δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ αντίστοιχη άσκηση πραγματοποιήθηκε το 2011 στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr