Αίγυπτος-Τουρκία  βίοι ισλαμιστικών κυβερνήσεων παράλληλοι.  Ο Ερντογάν προσπαθώντας να εξασφαλίσει την εξουσία του, προβαίνει σε άστοχες κινήσεις στη προσπάθεια του να ελέγξει το στρατό και τους αντιφρονούντες. Και ο Μόρσι στην Αίγυπτο νόμιζε ότι ήλεγχε το στράτευμα, με τον στρατηγό Σίσι να θεωρείται «δικός του άνθρωπος». Τα αποτελέσματα τα είδαμε. Στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν διαμαρτύρεται ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν τη χώρα του Αίγυπτο, στην ουσία είναι ο ίδιος που τη σέρνει προς τον γκρεμό. Και θα γραφτεί στην Ιστορία. Διότι πρέπει να είσαι είτε βλάκας είτε εμπαθής χωρίς όρια (ο συνδυασμός επίσης δεν αποκλείεται), ώστε να καταφέρεις να «βουλιάξεις το καράβι», τη στιγμή που ο μισός πληθυσμός σε υποστηρίζει.

Η υπόμνηση αυτή έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της ανακοίνωσης των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, όπου δεν κρύβεται η «λύπη» των στρατιωτικών για την τύχη πολλών συναδέλφων τους. Μπορεί το αποδυναμωμένο στράτευμα να μην έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου, ειδικά λόγω και της ύπαρξης πολιτικών φίλων του Ερντογάν σε νευραλγικές θέσεις, όπως π.χ. στις μυστικές υπηρεσίες, το έδαφος για την εκτροπή στρώνεται και μέσω της απαξίωσης του Τούρκου ηγέτη στο εξωτερικό, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει μοιάζει όλο και περισσότερο για στυγνός – και πολύ ύπουλος προσθέτουμε εμείς – δικτάτορας μεσανατολικού τύπου. Χθες μάλιστα, οι αρχές ανακάλυψαν ότι γνωστά πρόσωπα της καλλιτεχνικής ζωής εμπλέκονταν σε κύκλωμα ναρκωτικών, με τους περισσότερους συλληφθέντες, όλως τυχαίως, να έχουν στηρίξει τους διαμαρτυρόμενους στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης…

Κι όλα αυτά εάν αφαιρέσεις το ενδεχόμενο απόπειρας φυσικής εξόντωσης του Ερντογάν από κάποιον που θα δράσει μόνος του για να ξεπλύνει το ρεζίλεμα (κυριολεκτικός ο όρος) των στρατιωτικών επί τόσα χρόνια στην Τουρκία. Κι επειδή το ξέρει, η απομόνωσή του και η παρανοϊκή αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας μοιάζει σχεδόν νομοτελειακή…

Χαρακτηριστική είναι η στάση που τηρούν οι κυριότερες γερμανικές εφημερίδες. Η γενική αίσθηση στη Γερμανία είναι ότι η δίκη για την Εργενεκόν αποτέλεσε μια πολιτική φάρσα και ξεκαθάρισμα των λογαριασμών του Ερντογάν με το κεμαλικό παρελθόν που κάποτε τον οδήγησε στη φυλακή για αστείο λόγο… Μπορεί πολλοί εκ των κατηγορουμένων να είναι εγκληματικά στοιχεία, στην κυριολεξία, όμως, ο Ερντογάν κατηγορείται πως έχασε την ευκαιρία να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας μέσω της δίκης, η οποία και καταπάτησε κάθε έννοια δικαίου όπως γίνεται αντιληπτή στη Δύση τουλάχιστον.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι η αίσθηση που υπάρχει στον γερμανικό Τύπο είναι ότι τα στοιχεία δεν κατάφεραν να αποδείξουν ούτε καν για το αν όντως υπήρξε ή όχι Εργενεκόν! Στην προσπάθειά του να εκδικηθεί, ο Ερντογάν προσπάθησε και πέτυχε, ώστε με ένα «σμπάρο» να πετύχει… εκατοντάδες «τρυγόνια», οπότε στη φυλακή θα βρεθούν καταδικασμένοι σε βαρύτατες ποινές, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι… Οι αντιδράσει από το άλλο μισό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που πλέον τον απεχθάνεται βαθύτατα θα παραλύσουν τη χώρα και θα πλήξουν καίρια την οικονομία, με τον Ερντογάν να μετατρέπεται σε μοιραίο ηγέτη, ο οποίος προς το παρόν κρύβεται, αντιλαμβανόμενος ίσως ότι η υπόθεση έχει πάρει τέτοια δυναμική που κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ