Ειδικός σχεδιασμός σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, καταρτίζεται από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια μείζονα ελληνοτουρκική κρίση που έρχεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή μήνες στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο: Το πρώτο πλοίο γεωτρύπανο της Τουρκίας μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου  του 2018, ξεκινά γεωτρήσεις σε νοτιοανατολικό Αιγαίο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βάσει των χαρτών που δημοσίευσε η τουρκική κυβέρνηση και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού.

Το πλοίο Deepsea Metro 2 (φωτό), κορεάτικων συμφερόντων, απέπλευσε ήδη από λιμάνι της Νορβηγίας και μέχρι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταπλεύσει σε τουρκικό λιμάνι (Σμύρνη ή Αλικαρνασσό).

Ναυπηγήθηκε μόλις το 2011, έχει μήκος 229 μ. και δυνατότητα διεξαγωγής γεωτρήσεων σε μέγιστο βάθος 40.000 ποδών.

Το πλοίο θα εκτελέσει τις έρευνας κατόπιν εντολής της Τrkish Petroleum Corporation (TPAO) και θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Μία Μοίρα τουρκικών μαχητικών θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν αντίδραση στην τουρκική κίνηση.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2017 η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa, αλλά το Deepsea Metro 2 θα είναι το πρώτο πλοίο γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει.

Η περιοχή νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά του συμπλέγματος των νησιών της Μεγίστης (Καστελόριζο) και το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.θα είναι οι αρχικοί βασικοί στόχοι των τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων.

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα. Η διαλκαδική Δύναμη “Δ” θα τεθεί σε ετοιμότητα, αλλά το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά στρατιωτικό: Η πολιτική βούληση και  η πολιτική αντίδραση θα προηγηθεί και το ερώτημα είναι ποιες χώρες θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας και τη Τουρκίας από την σοβαρή κρίση με την οποία επιχειρεί η Τουρκία να “κατακτήσει” de facto θαλάσσιες περιοχές και δικαιώματα που δεν έχει.

Ηδη η Αγκυρα εξέδωσε σειρά NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για την εβδομάδα από 18 ως 25 Δεκεμβρίου με ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα με τη NAVTEX 1350/17 εξαγγέλθηκαν «στρατιωτικές ασκήσεις, επιχειρήσεις υποβρύχιες και επιφανείας για την προστασία και ανακατάληψη κρίσιμων υποδομών» (“military trainings, underwater and surface operations for protection and re-securing of critical infrastructure), ενώ με τη NAVTEX 1352/17 δεσμεύθηκε μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για «ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο» (“turkish warship tow underwater device”)

Με τη NAVTEX 1357/17 εξαγγέλθηκαν «στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες επιχειρήσεις και ασκήσεις με πραγματικά πυρά» (“military trainings, underwater operations and live firing exercises”) νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, στην άσκηση νοτιοδυτικά της Κύπρου συμμετείχαν οι φρεγάτες Gediz (F-495) τύπου Perry και Barbaros (F-244) τύπου MEKO, οι πυραυλάκατοι Kalkan (P-331), Mizrak (P-332), Bora (P-338) και Meltem (P-334) τύπου Kilic, το πετρελαιοφόρο Akar (A-580) καθώς και 4 ομάδες βατραχανθρώπων της SAT, ενώ πιθανολογείται και η συμμετοχή υποβρυχίων.

Χρησιμοποιούν ως εργαλείο επίτευξης των στόχων τους, μεγάλη στρατιωτική δύναμη και κατοχυρώνουν σε πρακτικό επίπεδο αυτό που θέλουν.

Σχετικά με την επικείμενη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων από τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι η Λευκωσία έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πώς και με ποιο τρόπο; Ο Β. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αποτελεσματική της πολιτική και με αυτήν θα πορευθούμε και στην συνέχεια”.

Θαύματα δεν γίνονται: Υπάρχουν εγγυήσεις από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο; Γιατί η Αθήνα δεν είναι σε κατάσταση να υπερασπιστεί τίποτα, πέραν των συνόρων της και αυτά με το… ζόρι.

Τουλάχιστον ένα κρίσιμο στοιχείο στην επικείμενη κρίση, είναι υπέρ της Αθήνας: Ο υποβρυχιακός στόλος είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να λειτουργήσει ως “game changer”: Σχετικό αποκαλυπτικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ