Η εποχή που μια άμυνα βασισμένη σε μέτριο, τυπικό μηχανοκίνητο πεζικό σε ΤΟΜΠ οπλισμένα με βαριά πολυβόλα των 12,7 χλστ. /99 επί έστορος  μπορούσε να προσδοκά, αν απλά επιβίωνε από τις αεροπορικές και ναυτικές προπαρασκευαστικές προσβολές, να πλήξει αποφασιστικά και να εξοντώσει τα ελαφρά οπλισμένα πρώτα κύματα εφόδου (αμφίβιας ή εναέριας) προκειμένου να καταπνίξει εν τη γενέσει της μια εισβολή, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η άμυνα νήσων δυστυχώς ακόμα και σήμερα με ελάχιστες προσθήκες όπως αυτή των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E σε αντιαβακικό ρόλο, προβληματίζει το ΓΕΣ που βλέπει τον αντιπαλο να γιγαντώνεται και τα ελληνικά όπλα να μένουν ακόμα τεχνολικά στην δεκαετία του ’50 και του ’60 σε ότι αφορά την άμυνα των νήσων.

Πλέον, τα τουρκικά ελικόπτερα εφόδου (Blackhawk και AS-332 Cougar) έχουν σημαντική θωράκιση και ικανότατο οπλισμό αυξημένης εμβέλειας και ταχύτητας αντίδρασης, αποτελούμενο από πυροβόλα, ρουκέτες και πυραύλους.

Το πρόβλημα περιπλέκεται από τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και τις μάζες των T-129 που θα αρχίσουν να εντάσσονται στην τουρκική Αεροπορία Στρατού από το ερχόμενο έτος.

Το πεζικό αποτελεί το κατεξοχήν Όπλο ελιγμού και κρούσης που αντιστέκεται σε δυνάμεις βιαίας εισβολής. Τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι ατομικού και ομαδικού τύπου, ενώ πρέπει να περιληφθούν και τα τεθωρακισμένα οχήματα που μόνο το μεταφέρουν (ΤΟΜΠ) ή και το υποστηρίζουν οργανικά (ΤΟΜΑ).

Όσον αφορά τα τελευταία, η καταλληλότητά τους εξετάστηκε ανωτέρω. Κάποια οχήματα, πχ τα ΒΜΡ-3Μ είναι περισσότερο κατάλληλα από άλλα, όμως επαρκές δεν είναι κανένα της σημερινής αγοράς.

Αντίθετα, ένας νέος τύπος οχήματος πυρών  υποστήριξης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρωσικό  «όχημα μάχης συνοδείας Αρμάτων» ΒΜΡ-Τ, Τerminator που συνδυάζει δίδυμα ταχυβόλα πυροβόλα μικρού διαμετρήματος (τύπου 2Α42 των 30 χλστ./165), πολυβόλο (ΡΚΤΜ των 7,62 χλστ./54 R), πολυβομβιδοβόλα (AG-17D των 30 χλστ./28) και νέου τύπου ΑΤ βλήματα (γενικά ΑΤ-12 Ataka) ίσως να είναι ο μοναδικός επαρκής συνδυασμός, αν διαθέτει τα απαραίτητα σκοπευτικά για ΑΑ βολές.

Τα αμέσου βολής, ομαδικά όπλα πεζικού, ιδίως οι ΑΤ πύραυλοι, είναι περισσότερο εκμεταλλεύσιμοι. Οι ΑΤ πύραυλοι από τη 2η γενιά τους είχαν κάποια αποτελεσματικότητα εναντίον ελικοπτέρων υπό συγκεκριμένες κατατομές αποστολής (αιώρηση, χαμηλή και βραδεία πτήση) και στοιχειώδεις ικανότητες εναντίον πλοίων. Ιδίως όταν διατίθεντο εναλλακτικοί τρόποι έναυσης ή πυροσωλήνες.

Η 3η γενιά ΑΤ πυραύλων επαύξησε αυτές τις δυνατότητες κατά αλλότριων στόχων, μέχρι την έλευση των ρωσικών ΑΤ-14 Κornet και ΑΤ-16 Vikhr που λόγω της μεγάλης  κινηματικής ικανότητάς τους επεξέτειναν δραματικά τον φάκελο εμπλοκής εχθρικών ελικοπτέρων, ενώ οι εναλλακτικές κεφαλές, ιδίως όπου οι εκτοξευτές ήταν μηχανοκίνητοι και υπό  θωράκιση, τους καθιστούσαν φονικούς πέραν παντός προηγουμένου εναντίον πλοίων αλλά και άλλων τύπων στόχου.

Ο παλαιότερος διπλός εκτοξευτής του ΑΤ-14 Kornet-E για πήγμα  ΒΜΡ-3 (όχημα Μ-1995) προτάθηκε για εγκατάσταση σε τροποποιημένο και ανασκευασμένο πήγμα ΒΜΡ-1. Η ευκινησία παντός εδάφους, η αναχορηγεία, η εμβέλεια και το κόστος θα ήταν υπέρτερα από την  προτιμηθείσα λύση του ΕΣ.

Η κυπριακή ΕΦ, που παρήγγειλε το βλήμα και δεν έχει τη δυνατότητα προμήθειας αμερικανικών Hummer ως πλατφόρμας, ουδέποτε ρωτήθηκε αν ενδιαφέρεται για τον συνδυασμό, από τα πλεονάσματα του ΕΣ.

O νέος ρωσικός  Germes που εμφανίστηκε τον 21ο αιώνα σήμαινε ότι τα πράγματα άλλαξαν δραστικά. Ήταν ένας σπονδυλωτός πύραυλος με εναλλακτικές κεφαλές αναζήτησης και διαφορετικές εμβέλειες για πλήγμα σε διάφορες αποστάσεις εναντίον κάθε τύπου στόχων, αν και βασικά σχεδιάστηκε ως αντιαρματικό όπλο.

Ο φάκελος βολής κατά ελικοπτέρων διευρύνθηκε σχεδόν απεριόριστα, ενώ αυξήθηκε πολύ και ο φάκελος εμπλοκής εχθρικών αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, που στα παλαιότερα βλήματα (ιδίως στον Vikhr) ήταν περιορισμένος σε μη ελισσόμενους και  ιδιαιτέρως αργούς στόχους. Η χερσαία έκδοση του συστήματος περιλαμβάνει πολλαπλό εκτοξευτή επί οχήματος (γενικά βαρέως φορτηγού, αλλά αυτό -όπως θα φανεί πιο κάτω- μάλλον είναι σχετικό). Εναλλακτική επιλογή ίσως αποτελεί το ισραηλινό Nimrod, που όμως είναι βασικά αντιαρματικό και έχει εμβέλεια περί τα 25 χλμ.

Η αντιαρματική σχεδίαση προφανώς επιτρέπει βολή κατά ναυτικών και ποικιλίας άλλων χερσαίων στόχων, αλλά η αντιμετώπιση εναέριων στόχων, ακόμη και χαμηλά και βραδέως ιπτάμενων ελικοπτέρων, είναι αμφίβολη λόγω των χρόνων  εμπλοκής στα μέγιστα βεληνεκή και της κινηματικής φύσης του βλήματος.

Η εγκατάσταση πολλαπλού εκτοξευτή βαρέων ΑΤ βλημάτων Nimrod στο πήγμα του ΑΜΧ-13  αλλά και ο κινεζικός ερπυστριοφόρος εκτοξευτής ρουκετών Τύπου 81 δίνουν τις γραμμές της ιδέας για εγκατάσταση του εκτοξευτή Μ-269 του MLRS επί πήγματος ΜΒΤ Μ-47 (αντί του τυπικού Μ-993 που αποτελεί εκδοχή της βάσης του ΤΟΜΑ Μ-2 Bradley), η οποία είχε  προταθεί στον ΕΣ από τους Ισραηλινούς.

Η ίδια ιδέα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα πήγματα και να εφαρμοστεί για τα Nimrod, LAHAT (έκδοση από εκτοξευτή και  όχι από πυροβόλο άρματος) αλλά προφανώς και για τα Germes. Η εγκατάσταση των τελευταίων σε διαθέσιμα πήγματα αρμάτων θα έδινε ένα καλά προστατευμένο και αυξημένης ευκινησίας σύστημα εκπομπής πυρών ακριβείας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για απαγόρευση μετώπου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ