Την επαύριο των δηλώσεων του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Necdet Özel από την έδρα της τουρκικής Ακτοφυλακής ότι “Από εδώ και πέρα θα είμαστε πιο αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται κυρίως από τις ελληνικές παράνομες παραβιάσεις του τουρκικού θαλάσσιου χώρου” σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, “στις 6 Ιουνίου και ώρα 06.58 πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανατολικά της νήσου Σάμου εισήρθε στα «τουρκικά» χωρικά ύδατα, και παρέμεινε εκεί παραβιάζοντας την τουρκική κυριαρχία επί 52 ολόκληρα λεπτά”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην περιοχή έσπευσε πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής με τα διακριτικά TCSG-67 και ξεκίνησε μια μίνι “ναυμαχία” με ελιγμούς, επακουμβήσεις, απειλές για χρήση πυρών κλπ, μέχρις ότου που το ελληνικό πλοίο “εγκατέλειψε την περιοχή”.

Εκτός όμως από την θάλασσα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε χθες ανακοίνωση για … “παρενοχλήσεις από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε εκπαιδευτική, πτήση δυο τουρκικών F-16 στις 18 Ιουνίου στο κεντρικό Αιγαίο και ώρα 11.08 με 11.17 π.μ”. 

Η εμπλοκή χαρακτηρίστηκε από τους Τούρκους “επικίνδυνη”, γιατί τα ελληνικά εγκλώβισαν τα τουρκικά στα ραντάρ τους με την πρόθεση να τα πλήξουν, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τα συγκεκριμένε επεισόδια τα οποία υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι έχουν συμβεί.

Βλέπουμε μια διάθεση από πλευράς Άγκυρας να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό “υπόστρωμα” σε τυχόν “θερμό” επεισόδιο και αυτό είναι ανησυχητικό. Τα ίδια έκανε και με την … Συρία για να ακολουθήσουν τα “θερμά” επεισόδια…

Γενικά, από τουρικής πλευράς φαίνεται μια διάθεση συνεχούς ψυχολογικής πίεσης και επικοινωνιακής κλιμάκωσης αν και αυτό δεν είναι νέο: Εχει ξεκινήσει από τον χειμώνα. Γενικά διάγουμε μια περίοδο έντασης στο Αιγαίο, ανάλογη από την οποία έχει να υπάρξει από το καλοκαίρι του 2009.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ