Η Τουρκία δοκιμάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας κατασκευής με πτήσεις σε Έβρο και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καταγράφοντας στρατιωτικές θέσεις και οπλικά συστήματα. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα και απειλή για την Ελλάδα και απαιτείται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να καλύψουν το επιχειρησιακό αυτό κενό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

    

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κοινοπραξία «KALEBAYKAR» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πτήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τόσο στο αεροδρόμιο Kesan, όσο και στον Κόλπο Ξηρού.

Αυτό αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, γιατί πληροφορίες από το ελληνικό Πενταγώνο επισημαίνουν πως εκείνες τις ημέρες εντόπισαν «άγνωστα ίχνη» να πετούν στον εναέριο χώρο του Έβρου και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά αναδεικνύοντας πλέον ένα μείζον θέμα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις, είτε φρουρές στη Ζώνη Επιχειρήσεων (ΖΕ) της ΑΣΔΕΝ που είναι ανεπτυγμένες σε νησιά και μικρονήσους του Ανατολικού Αιγαίου είτε ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής της Π.Α. που εκτελούσαν αποστολές αναγνώρισης αδιευκρίνιστων ιχνών εντός του ελληνικού FIR, ήρθαν «αντιμέτωπα» τα τουρκικά ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη/Unmanned Aerial Vehicles-UAV).

Είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι η Τουρκία σε τακτική βάση εκτελεί αποστολές επιτήρησης-εντοπισμού στόχων ενδιαφέροντος, όχι μόνο εντός του ελληνικού FIR, αλλά και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), καθώς έχει πια εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η χαμηλή παρατηρησιμότητα των ΜΕΑ διασφαλίζει τη βεβαιότητα μη εντοπισμού και καταγραφής σε συνδυασμό πάντα με τον πολιτικό διασταγμό της αναχαίτισής τους.

Αυτά της «KALEBAYKAR» είναι ένα νέο «φρούτο». Είναι κατασκευής Made in Turkey. Τα ζήτησε η ΜΙΤ και η τουρκική αμυντική βιομηχανία τα κατασκεύασε σε σύντομο χρονικό διάστημα έχοντας την τεχνογνωσίας και την εμπειρία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η εταιρεία με το υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας τα συγκεκριμένα ΜΕΑ θα ενταχθούν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εντός του έτους. Σε πρώτη φάση θα παραδοθεί ένα σύστημα, δηλαδή 6 αεροσκάφη και 2 επίγειοι σταθμοί, ενώ σε δεύτερη φάση θα παραδοθεί άλλο ένα σύστημα.

Και τα συγκεκριμένα ΜΕΑ δεν είναι τα μοναδικά που θα έχει στο οπλοστάσιο τους οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Διαθέτουν ήδη ΜΕΑ και με τα πιο απειλητικά τα τύπου Harpy, τα οποία ενσωματώνουν τεχνολογικές εξελίξεις που τα καθιστούν θανάσιμη απειλή για τα ελληνικά ραντάρ αεράμυνας.

Τα επιθετικά ΜΕΑ Harpy στοχοποιούν ενεργά συστήματα ραντάρ, εκμεταλλευόμενα την από αυτά εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία περιπολώντας επάνω από την περιοχή που εκπέμπουν τα ελληνικά ραντάρ και αυτοκατευθύνονται εναντίον τους μόλις αυτά εκπέμψουν.

Σημειώνεται ότι η κύρια επιχειρησιακή αποστολή των 107 Harpy ισραηλινής κατασκευής, εμβέλειας τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων είναι η καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας.

Τα Harpy διαθέτουν μικρές διαστάσεις, στοιχείο που δυσχεραίνει σημαντικά τον έγκαιρο εντοπισμό τους από τα αντίπαλα ραντάρ, καθώς και μεγάλη αυτονομία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να δράσουν εκτοξευόμενα από μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή να προσεγγίσουν την περιοχή ενδιαφέροντος χωρίς να  γίνει αντιληπτή η εκτόξευσή τους.

Δεδομένου λοιπόν ότι τα τουρκικά ΜΕΑ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο Αιγαίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω του μειωμένης επιφάνειας σκέδασης στόχου (RCS: Radar Cross Section) και της χαμηλής ταχύτητας με την οποία ίπτανται, καθίσταται δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός τους σε μεγάλες αποστάσεις από τα υπάρχοντα ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης, υπάρχει έντονος  προβληματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το επιχειρησιακό αυτό κενό, της ανίχνευσης και καταστροφής των εχθρικών ΜΕΑ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αποτραπεί να «αλωνίζουν» στο Αιγαίο και στο Έβρο εντελώς ανενόχλητα. Όταν δε εντοπίζονται από μαχητικά της Π.Α., κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές, θα πρέπει να υπάρχει εντολής κατάρριψης τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ