Ακόμη δεν έγινε πρωθυπουργός και άρχισε το «δούλεμα» ο Νταβούτογλου προς την Ελλάδα. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να προσκαλέσει στην Κύπρο –ως να του ανήκει- τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να πιούν τσάι!

Μάλιστα όπως είπε ο Νταβούτογλου πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, να πάνε πρώτα στο «νότιο μέρος» και μετά στο «βόρειο μέρος», κατά την έκφρασή του, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα.

«Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος, μπορούμε να πάμε μαζί στη νότια Κύπρο, να πιούμε ένα τσάι μαζί και να κουβεντιάσουμε. Μετά μπορούμε να πάμε στη βόρεια πλευρά» είπε συγκεκριμένα ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κλήθηκε επίσης από δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο και απάντησε: «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. «Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η “ΤΔΒΚ”  (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) και η ελληνοκυπριακή διοίκηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επεδείξαμε δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λάθος. Εμείς φέρνουμε το νερό μας και το δίνουμε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που μεταφέρουν το νερό μπορούν να μεταφέρουν και το φυσικό αέριο και να το διοχετεύσουν στην αγορά. «Εάν υπάρξει ειρήνη, εάν θα είναι ενθαρρυντικό για την ειρήνη, εμείς θα πάρουμε το φυσικό αέριο με αγωγούς και θα το πάμε στις διεθνείς αγορές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ