Μούγγα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο τετ α τετ που είχε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlüt Çavuşoğlu. Χαρακτήρισε δε «κοινότητα» την Κυπριακή Δημοκρατία υιοθετώντας το σχέδιο και τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει την τακτική της «χειραψίας» και της ενδοτικότητας που είχε με τον Α. Νταβούτογλου και ενώ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, «έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων», για τις παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τις βόλτες των τουρκικών πλοίων στο Σούνιο ουδεμία αντίδραση υπήρξε.

Μόλις τη Δευτέρα τα τουρκικά αεροσκάφη σημείωσαν αριθμό ρεκόρ (99) παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, λίγες ημέρες πριν ένα πολεμικό πλοίο της Άγκυρας προσέγγιζε τις ακτές της Αττικής στον συνήθη πλέον πλού, ενώ η Τουρκία παρεμποδίζει με στρατιωτικά μέσα τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Αυτά όμως δεν σημαίνουν τίποτα για τον κ. Βενιζέλο. Τα θεωρεί θέματα δευτερευούσης σημασίας. Πάλι καλά που δεν είπε και «ευχαριστώ» στον Τούρκο ομόλογο του που τα τουρκικά μαχητικά δεν έχουν φτάσει ακόμη μέχρι την… Ακρόπολη.  

«Συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας, τους δίαυλους επικοινωνίας, σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Αναφερθήκαμε στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο τους και ενθαρρύνουμε τη συνέχειά τους. Υπάρχουν, επίσης, διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Όπου ΜΟΕ, επρόκειτο για καθαρά μέτρα υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ όπου «κανάλια επικοινωνίας» είναι για το πώς θα ξεπουληθεί το Κυπριακό σε συνεργασία βέβαια με την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη και τις υποδείξεις των ΗΠΑ. Ήδη, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «κοινότητα» την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η συνάντηση με το νέο Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Çavuşoğlu, ήταν πολύ φιλική και ουσιαστική. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες».

Και μετά το Κυπριακό ο κ. Βενιζέλος στην κατ’ ιδιαν συνάντηση που είχε με τον Mevlüt Çavuşoğlu πέρασε και στο θέμα της δράσης των τζιχαντιστών.

«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ποιο κόσμο ζει ο άνθρωπος; Η Τουρκία εξοπλίζει τους τζιχαντιστές του ISIS, τους εκπαιδεύει, τους περιθάλπει και τους ενισχύει με μαχητές κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ,  και όπου αλλού εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους.

Για ποια συνεργασία μιλάει ο κ. Βενιζέλος; Η Άγκυρα κάποια στιγμή θα στείλει τους τζιχαντιστές και στην Ελλάδα (όπου δημιουργούνται ήδη θύλακες) για να διεκδικήσει τη Θράκη και το Αιγαίο. Τι πληροφορίες να ανταλλάξει η Ελλάδα με την Τουρκία που θεωρεί σύμμαχο το Ισλαμικό Κράτος και αρνείται να το αγγίξει κάν;

Ο κ. Βενιζέλος ανανέωσε το ραντεβού του με τον Τούρκο ομόλογο του για τα τέλη Νοεμβρίου, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας. Τότε θα… λύσει και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ελλάδα βουλιάζει από τους μετανάστες που στέλνει η Τουρκία στη χώρα μας μέσω του Αιγαίου και του Έβρου και ο υπουργός Εξωτερικών μιλάει για πρωτόκολλο επανεισδοχής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ