Με “πακέτο” αξιώσεων και όλο τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο έρχεται στην Αθήνα ο Α.Νταβούτογλου
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Όλο το «πακέτο» των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο στη Θράκη και στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ξεδιπλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο τραπέζι του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που η κυβέρνηση είχε τη φαεινή ιδέα να συγκαλέσει στην Αθήνα (Παρασκευή και Σάββατο) όταν έχει πολλά ανοιχτά «μέτωπα».
Ήδη, η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρώτα δείγματα για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά, αφενός με το αίτημα επίσκεψης στη Θράκη συνοδεία του μισού υπουργικού συμβουλίου της χώρας του και αφετέρου με την εντολή εξόδου στο Αιγαίο σχεδόν ολόκληρου του στόλου. Σημειώνεται πώς ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Από τη Δευτέρα πλοία του τουρκικού Ναυτικού βρίσκονται στο βόρειο και νότιο Αιγαίο, ενώ όσο οι μέρες παιρνούν αυξάνεται η συγκέντρωση τους νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, όπου έχουν δεσμευθεί δύο περιοχές για αεροναυτικά γυμνάσια.
Η επιχειρησιακή εκπαίδευση, όπως της ονομάζουν οι Τούρκοι, θα κορυφωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, όταν θα είναι δηλαδή στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Τυχαίο; Σε καμία περίπτωση.
Η Άγκυρα θέλει να δείξει πώς αμφισβητεί το status quo στην περιοχή του Καστελόριζου (παλαιότερα έχει πει πώς ανήκει στη Μεσόγειο), κάτι που αναμένεται να θέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Α. Σαμαρά στο πλαίσιο του καζάν-καζάν που είχε πει ο Ρ.Τ. Ερντογάν στο Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του δεύτερου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει συνδιαχείριση του Αιγαίου.
Όσον αφορά στο ζήτημα της Θράκης, ο κ. Νταβούτογλου έβαλε με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών πριν ακόμη αυτές ξεκινήσουν. Ζήτησε να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα την οποία όμως θέλουν να βαφτίσουν «τουρκική» και να εγείρουν ζήτημα ανεξαρτητοποίησης της Θράκης.
Ο ίδιος δε ο κ. Νταβούτογλου έχει πει πώς θα θέσει το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ στον Έλληνα πρωθυπουργό στη βάση ότι έχουν και οι τουρκοκύπριοι δικαιώματα και η Άγκυρα οφείλει ως «μαμά πατρίδα» να τα διασφαλίσει.
Τι κάνει για το σκοπό αυτό; Έστειλε το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να κάνει έρευνες συνοδεία πολεμικών πλοίων και απειλεί με τη στρατιωτική εισβολή στην ΑΟΖ την Κυπριακή Δημοκρατία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Κι όμως η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο κλίμα αυτό και με ένα σωρό μέτωπα ανοιχτά (τρόικα, προεδρική εκλογή, Δεκεμβριανά) θέλησε να καλέσει τον κ. Νταβούτογλου σε συνομιλίες πιστεύοντας πώς αυτές θα λειτουργούσαν ως βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ωστόσο την άποψη πώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κίνηση σύγκλισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην παρούσα χρονική συγκυρία θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Από πλευράς Ένοπλων Δυνάμεων έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, καθώς δεν αποκλείεται είτε πριν είτε λίγο μετά την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα οι Τούρκοι να επιχειρήσουν «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο προς επιβεβαίωση των αξιώσεων τους.
Ήδη χθες η Άγκυρα είχε βγάλει στο Αιγαίο περισσότερα από 20 πλοία για την επιχειρησιακή εκπαίδευση, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα σπεύσει στην περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου μεγάλος αριθμός ναυτικών δυνάμεων.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν εκείνο που κατάφερε είναι να δώσει περισσότερο χώρο στην Τουρκία να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Θράκη, όπως και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr