Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα ενέχει χαρακτηριστικά που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και καταδεικνύουν πως η Άγκυρα ίσως επιχειρήσει να προκαλέσει μία κρίση για να δοκιμάσει όχι την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι εκτιμήσεις έλεγαν πως η Τουρκία θα θελήσει να στείλει το μήνυμα των αξιώσεων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με μπαράζ προκλήσεων. Είναι άλλωστε κάτι που το συνηθίζει σε αλλαγή κυβέρνησης με κορυφαία βέβαια τη στιγμή του Ιανουαρίου του 1996 που προκάλεσε την κρίση των Ιμίων.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποκάλυψε στην εκπομπή 360 μοίρες του Alpha πως «προσωπικά φοβόμουν ένα θερμό επεισόδιο στο διάστημα μεταξύ της νίκης στις εκλογές από τον Τσίπρα και της ανάληψης της πρωθυπουργικής θέσης. Σε αυτό το κενό… Οι Τούρκοι όταν μας βρίσκουν αδύναμους και εν κενώ κάνουν πάντα κάποιο επεισόδιο. Θυμηθείτε τα Ίμια…», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Αντιθέτως όμως οι Τούρκοι δεν έκαναν ούτε παραβιάσεις την πρώτη εβδομάδα της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα και αμέσως μετά ήρθε η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στα Ίμια να «ταράξει» τα νερά και να στείλει η ελληνική κυβέρνηση μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Αυτά συνέβησαν το πρώτο διάστημα γιατί μετά οι Τούρκοι άρχισαν και πάλι τις προκλήσεις στο Αιγαίο με πιο χαρακτηριστική αυτής της πτήσης της 6αδας των τουρκικών μαχητικών, στην οποία επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΑ, από τη Λήμνο και μέχρι το Καστελόριζο «πάνω» στον 25ο Μεσημβρινό. 

Εκείνη την ημέρα πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι όσα μαχητικά σήκωνε η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να αναχαιτίσει τον σχηματισμό, η Τουρκία απογείωνε τέσσερα περισσότερα με σκοπό το ζεύγος F-16 του Τούρκου αρχηγού ΓΕΑ και το συνοδευτικό επίσης ζευγάρι να μην εμπλακούν σε μία αερομαχία με τα ελληνικά και να συνεχίσουν την πορεία τους. 

Η πτήση αυτή, η οποία κατεγράφη από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ως ποιοτικό χαρακτηριστικό πριν ακόμη ο Τύπος στην Άγκυρα αποκαλύψει πως επικεφαλής του σχηματισμού ήταν ο Τούρκος πτέραρχος, χαρακτηρίστηκε ως αναγνωριστική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς. Από εκεί και μετά ξεκίνησε και πάλι το «πάρτι» των προκλήσεων στο Αιγαίο με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα όπου έξι τουρκικά μαχητικά ταυτόχρονα σημείωσαν υπερπτήσεις πάνω από τρία ελληνικά νησιά, ενώ ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου χτύπησε «κόκκινο» φθάνοντας τις 41.

Αυτή λοιπόν η συμπεριφορά των Τούρκων, σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, όπως το περιστατικό με το Explora που αποκάλυψε το defencenet.gr και οι προκλήσεις στο FIR Λευκωσίας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα με τη Συρία και όχι μόνο, είναι αυτά τα οποία δημιουργούν ανησυχία στα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και φόβους για θερμό επεισόδιο.

Μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας στο Αιγαίο εκτιμάται πως θα μπορούσε να εκτονώσει κάπως την κατάσταση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και να στρέψει τα βλέμματα ξανά στην Τουρκία που εμφανίζεται απομονωμένη από την πολιτική Ερντογάν. 

Το γεγονός δε ότι η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή της στα θέμα της οικονομίας, εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα θα μπορούσε επίσης να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διατάζοντας την Τρίτη άσκηση «Πυρπολητή» με ενεργοποίηση ολόκληρης της δύναμης «Δέλτα» και απόκρουση «εχθρικής» απειλής από τον Έβρο και μέχρι τα Δωδεκάνησα. 

Έχουν γνώση οι φύλακες και λαμβάνονται μέτρα ανάλογα των τουρκικών κινήσεων απαντούν με νόημα από το Πεντάγωνο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτό αρκεί…  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ