Ένα βασικό θέμα της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ήταν το Κυπριακό. «Τα ζητήματα» όπως είπε ο κ. Κοτζιάς «της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, για τη διαπραγμάτευση, που θα ξεκινήσει με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση. Θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης. Άρα, εμείς επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιθυμία για επίλυση του κυπριακού εντός του 2015 που εξέφρασε ο Τούρκος ομόλογός του κ. Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, αλλά και τη πρόταση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στον ΓΓ να ετοιμάσει ένα σχέδιο «Μπαν Κι-Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν, είπε: «νομίζω ότι αν οι Τούρκοι θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».

Παράλληλα, εξήγησε ότι στις 11 Μαΐου πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και την επομένη, θα έχει διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, καθώς στις 13 και 14 Μαΐου, στην Αττάλεια, διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Μπαν κι Μουν συζήτησαν εκτεταμένα και για το ζήτημα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.

«Διαπιστώσαμε», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «ότι είναι ένα ζήτημα που η δική μας κυβέρνηση το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Τότε παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμανα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους από τα κύματα μετανάστευσης. Μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω στην Ευρώπη. Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε και «ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση ικανών Ελλήνων και πανεπιστημιακών» η οποία έγινε ευμενώς αποδεκτή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ