Συνεχίζοντας την τακτική που έχει εγκαινιάσει τα τελευταία επτά χρόνια η Τουρκία με σχετικές ΝΟΤΑΜ προχώρησε ακόμα πιο επιθετικά στην δέσμευση σήμερα μεγάλων περιοχών, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για ασκήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως την… 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ, Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 δεσμεύει τρεις μεγάλες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα νότια της Θάσου και φτάνει μέχρι την χερσόνησο του Άθω.

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο.

Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρου.

Εφέτος, πάντως απέφυγε να δεσμεύσει την περιοχή Ικαρίας-Μυκόνου-Τήνου.

Πάντως οι τουρκική επιθετικότητα δεν σταματά εκεί: Προχώρησε εκ νέου σε αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος διενέργειας αποστολών έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, βάσει της αρμοδιότητας που προσδίδει η εδαφική και θαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα με αφορμή την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές την 22α Δεκεμβρίου για έναρξη επιχείρησης διάσωσης στο Φαρμακονήσι, ναυαγών προσφύγων, η Τουρκία με δυο ΝΟΤΑΜ (Α5832/15, Α5821/15) στις 23 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η γραμμή του FIR Αθηνών δεν αφορά σε οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά είναι μια γραμμή απολύτως θεωρητική που αποκλειστικά χρησιμοποιείται για λογούς εναέριας κυκλοφορίας!

Ελληνική αντίδραση, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε. Πάντως η περιοχή στο βόρειο Αιγαίο είναι πολύ “πονηρή”: Περικλείει όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής του Μπάμπουρα, έξω από την Θάσο. Και η δεύτερη περιοχή έχει “ιδιαίτερη ανάγνωση”: Η Σκύρος είναι ο κεντρικός πυλώνας της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, με προωθημένη βάση μαχητικών, στοιχεία αντιαεροπορικών Μοιρών Patriot PAC-3 και βλημάτων εδάφους-επιφανείας MM-40 Exocet…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ