Σε επίδειξη δύναμης και κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε η Τουρκία καθώς δυάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησαν “ρεσάλτο” 140 ναυτική μίλια νοτίως της Κρήτης σε πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά και συγκεκριμένα ινδική κάνναβη!

Στο πλαίσιο επιχείρησης της τουρκικής Ακτοφυλακής, πολύ μακριά από την έδρα της με την oνομασία «ΑLBATROS», βρέθηκαν 13 τόνοι ινδικής κάνναβης στο φορτηγό πλοίο JOUDI με σημαία Βολιβίας.

Η επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα 55 ναυτικά μίλια από το Tομπρούκ της Λιβύης και σε απόσταση 140 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν τα 2 νέα πλοία της τουρκικής Ακτοφυλακής SG-704 YAŞAM και το  SG-703 UMUT της κλάσης DOST (συνολικά η τουρκική ακτοφυλακή διαθέτει 4 αυτής της κλάσης), 1 Α/Φ CN-235 και 1 ομάδα ειδικών επιχειρήσεων με 2 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά η οποία και πραγματοποίησε “ρεσάλτο” στο πλοίο.

Το πλοίο κατασχέθηκε και κατευθύνεται προς τουρκικό λιμάνι

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι βάσει πληροφοριών από τις διεθνείς αρχές, έθεσε υπό επιτήρηση το ύποπτο πλοίο από την 3 Ιαν 15, όταν αναχώρησε από λιμάνι της Συρίας και εκτέλεσε την επιχείρηση αφού προηγουμένως έλαβε σχετική άδεια από τις αρχές της Βολιβίας.

Στα σχετικά δημοσιεύματα τονίζεται το γεγονός ότι με την κατασκευή των νέων 4 πλοίων Ε-Δ τα οποία κατασκευάστηκαν από τουρκικό ναυπηγείο και εντάχθηκαν επιχειρησιακά τα έτη 2013-14, δόθηκαν τεράστιες δυνατότητες στην τουρκική Ακτοφυλακή αυξάνοντας δραματικά την επιχειρησιακή ακτίνα δράσης της. 

Στην περιοχή που επιχείρησε η τουρκική Ακτοφυλακή, η Άγκυρα δεν παραβίασε κάποιον διεθνή κανονισμό, καθώς επρόκειτο περί διεθνών υδάτων. Όμως απέστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ακτοφυλακή της θα μπορεί να φθάνει με άνεση μέχρι την… Ισπανία.

Την ίδια στιγμή το πιο σύγχρονο πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής στερείται οπλισμού.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο.

Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. 

Η χρήση του όρου μπορεί να περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα, ονομαστικά και μόνο. Σε επίπεδο ουσίας δικαίου και συνεπαγόμενων δικαιωμάτων είναι δύο διαφορετικές ζώνες. Η ΑΟΖ δεν συμπεριλαμβάνει τα χωρικά ύδατα, ούτε και την υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 ν.μ. Η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό “κυριαρχικό δικαίωμα”, το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα.

Η αποστολή της τουρκικής Ακτοφυλακής σε τέτοια μεγάλη αποσταση από την τουρκική επικράτεια, και ενώ στο Αιγαίο ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά της αφού επιτρέπει χιλιάδες λαθρομετανάστες να πνίγονται στο Αρχιπέλαγος είναι άλλη μια προσπάθεια της Άγκυρας να κάνει επίδειξη του πως θα αμφισβητήσει την ελληνική ΑΟΖ (εάν κάποτε ανακηρυχθεί) καθώς η υποθαλάσσια “Λεκάνη του Ηροδότου” νοτίως της Κρήτης θεωρείται ότι είναι μια τεράστια “αποθήκη” υδρογονανθράκων.

Όταν μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές έρευνας και διάσωσης σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, πως θα μπορέσει το ελληνικό κράτος να προστατέψει την δική του ΑΟΖ, που άλλωστε δεν την έχει ανακηρύξει ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ