Το ΝΑΤΟ τελικά, δεν κράτησε ούτα τα προσχήματα στην επιχείρηση που διέξάγει στο Αιγαίο υποτίθεται για την ανάσχεση του λαθρομεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος και δέχθηκε το αίτημα της Αγκυρας να αλλάξει ο ελληνικός κωδικό με τον τίτλο “Πλάτων-Αριστοτέλης” κατόπιν σφοδρής αντιδράσεως της τουρκικής πλευράς, η οποία θεώρησε ότι κατ’αυτόν τον τρόπο έστω και συμβολικά το Αιγαίο δίνει την εντύπωση ότι είναι … ελληνικό!

Τους ενόχλησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι επρόκειτο για αρχαία ονόματα μέγιστης αξίας και θεώρησαν ότι έτσι θα τονισθεί το γεγονός της αρχαίας σχέσης του Ελληνισμού με ο Αρχιπέλαγος.

Σημειώνεται ότι οι ΝΑΤΟϊκές περιπολίες ξεκινούν υπό την διοίκηση του Γερμανού υποναύρχου Jörg Klein και οι Τούρκοι του υπέδειξαν ότι οι πειρπολίες θα λάβουν μέρος σε “διεθνή ύδατα” συνεπώς δεν πρέπει η επιχέιρηση να έχει ελληνικό όνομα.

Πριν τέσσερις ημέρες απέπλευσαν τα τέσσερα πρώτα πολεμικά σκάφη από τη Σούδα στο πλαίσιο της Νατοϊκής δύναμης SNMG 2 για το Αιγαίο για να λάβουν μέρος στην ανάπτυξη της δύναμης μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών ακτών.  

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΑ η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2) θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης. Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες ώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση.

Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Πάντως η στάση του ΝΑΤΟ να αποδεχθεί την αλλαγή της ονομασίας από “Πλάτων -Αριστοτέλης” σε… ακόμα δεν είναι γνωστό τι (ελπίζουμε όχι σε “Οσμάν”, ή “Τζένγκις Χαν”), δείχνει ότι μετά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεικνύει ιδιαίτερη υποχωρητικότητα στ αιτήματα της Τουρκίας την οποία άλλωστε καλύπτει πλήρως για τις πάνω από 1500 παραβιάσεις τον  χρόνο του ελληνικού ενάεριου χώρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ