Η Τουρκία πέραν του ζητήματος αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων και της Λήμνου που θέτει στο πλαίσιο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των μεταναστών βάζει τώρα ένα ακόμη θέμα και συγκεκριμένα ζητάει στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Συμμαχικής δύναμης SNMG 2 να αναπτύξει όχι ένα, αλλά τουλάχιστον δύο πολεμικά της πλοία στο Αρχιπέλαγος.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα επιχειρεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο των περιοχών του Αιγαίου και να αμφισβητήσει την ικανότητα της Ελλάδας να προασπιστεί τα θαλάσσια σύνορα της. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς για να πετύχει την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της στη δύναμη προβάλει το επιχείρημα ότι παραιτήθηκε από τη διοίκηση της, παραδίδοντας την στη Γερμανία.

Σημειώνεται πώς μέχρι σήμερα η SNMG 2 (Standing NATO Maritime Group), αποτελούνταν από συνολικά πέντε πλοία, μία ελληνική, μία τουρκική, μία καναδική και μία ιταλική φρεγάτα και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης της Γερμανίας, ο διοικητής του οποίου είχε και τη διοίκηση. Από τη στιγμή λοιπόν που επανακαθορίζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της εν λόγω δύναμης μπορεί να διευρυνθεί η συμμετοχή των χωρών ή και να αυξηθεί η δύναμη της.

Αυτό επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία με μία “μπαμπεσιά” που αποσκοπεί στο να “γερμανοτουρκοποιηθεί” η ΝΑΤΟϊκή δύναμη και να αμφισβητηθεί το status quo στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας και της Γερμανίας ενεπλάκη το ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο πώς και οι δύο χώρες είχαν και άλλο σκοπό. Να φέρουν το ΝΑΤΟ πιο κοντά στο μέτωπο της Συρίας.

Η επιδίωξη της αύξησης της εκπροσώπησης της Τουρκίας με περισσότερα του ενός πλοία έρχεται σε συνέχεια της αμφισβήτησης των Δωδεκανήσων και της Λήμνου, αφού επικαλούμενη τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Αν τελικώς περάσει η αξίωση της Άγκυρας τότε η Ελλάδα είναι σαν να δέχεται de facto ενώπιον του ΝΑΤΟ πώς δεν μπορεί να διατηρεί δυνάμεις αυτοάμυνας στα νησιά της Δωδεκανήσου και της Λήμνου, όταν μάλιστα, ειδικά στα πρώτα, η Άγκυρα θέτει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και απειλεί ακόμη και με πολεμική σύρραξη προκειμένου να περάσουν στην κατοχή της.

Τώρα, από ελληνικής πλευράς γίνεται μεγάλος αγώνας προκειμένου μέχρι την Παρασκευή που ολοκληρώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να μην εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα και Λήμνος από τις περιπολίες, αλλά και οι μονάδες (πλοία) που θα συμμετάσχουν από Ελλάδα και Τουρκία να είναι ισάριθμες.

Εκτιμάται ότι η ένταξη των Δωδεκανήσων θα εξασφαλιστεί, καθώς διατυπώνονται αντιδράσεις και από άλλες χώρες, διότι αν εξαιρεθούν θα υπάρξει μία μεγάλη τρύπα στον έλεγχο του Αιγαίου και θα είναι αναποτελεσματική η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Από την άλλη, όσον αφορά στη Λήμνο, μάλλον δεν οι Τούρκοι θα πετύχουν στο σκοπό τους καθώς και στο παρελθόν το ΝΑΤΟ έχει εξαιρέσει από ασκήσεις του το νησί λαμβάνοντας θέση υπέρ της Άγκυρας που έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης της.

Το με πόσα πλοία θα συμμετάσχει η κάθε χώρα είναι “προϊών διαπραγμάτευσης” αναφέρουν ελληνικές πηγές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να έχει δύο ή και περισσότερα πλοία στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη.

Τι σημαίνει αυτό; Πως Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει. Τα τουρκικά πλοία θα κάνουν το κορόιδο και θα αφήνουν ανενόχλητους τους Τούρκους διακινητές να περνούν τους μετανάστες από τα παράλια στα ελληνικά νησιά.   

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ