Διαχείριση εθνικής ήττας από την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό: Πληθυσμιακή αλλοίωση και απώλεια του μισού Αιγαίου
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ "ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ" ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25ΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση εφάρμοσε την πολιτική των “ανοιχτών συνόρων”, εκτίμησε λάθος το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και πόνταρε για ακόμη μία φορά στην Ευρωπαϊκή… αλληλεγγύη η οποία δεν ήρθε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνεται ημέρα με την ημέρα μια τεράστια “αποθήκη” λαθρομεταναστών και προσφύγων και την ίδια στιγμή να κινδυνεύει να χάσει και το μισό Αιγαίο από τις αξιώσεις που εγείρουν οι Τούρκοι πάνω στις περιπολίες του ΝΑΤΟ.
Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε από το Μέγαρο Μαξίμου είναι μία προσπάθεια διαχείρισης μιας εθνικής ήττας. Η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη, με την Τουρκία να στέλνει κατά χιλιάδες τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και τα καράβια να μην προλαβαίνουν να τους φέρουν στην Αθήνα. Και μετά τι; Απ’ άκρη σ’ άκρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot.
Τα Σκόπια κρατούν κλειστά τα σύνορα τους και στοιβάζονται κατά χιλιάδες στην Ειδομένη. Τους μεταφέρουν με λεωφορεία από τη μία στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό και αμέσως παίρνουν ταξί και φεύγουν με άγνωστο προορισμό, πιθανόν για τα σύνορα.
Και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δημιουργώντας μερικά ακόμη κέντρα φιλοξενίας στη διαδρομή από τον Πειραιά στην Ειδομένη. Θέλει με μερικές σκηνές και εγκαταστάσεις των 300, των 500 ή ακόμη και των 1.000 θέσεων να υποδεχθεί τις ορδές των λαθρομεταναστών και των προσφύγων που στέλνει η Τουρκία.
Είναι να απορεί κανείς πραγματικά. Ποιος πιστεύει πως το πρόβλημα αυτή τη στιγμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με hot spots και κέντρα φιλοξενίας; Ωραία κλείσαμε το στόμα κάποιων Ευρωπαίων που έλεγαν πώς η Ελλάδα δεν έχει έτοιμη τα hot spots. Ε, και;
Οι πολίτες ζητούν ολοένα και περισσότερο τη βοήθεια της Αστυνομίας. Αγωνιούν για το τι θα τους ξημερώσει βλέποντας πώς σε νησιά και σε πόλεις υπάρχει μια τεράστια πληθυσμιακή αλλοίωση. Οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες είναι πολύ περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους. Και αυτό συμβαίνει τώρα από το Καστελόριζο μέχρι και την Ειδομένη. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση επιχειρεί συναίνεση με τα υπόλοιπα κόμματα και επιδιώκει ενιαία γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος αποδεχόμενη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες ο Α. Τσίπρας απάντησε στη Φώφη Γεννηματά πώς το βλέπει για λίγο πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί στις 6 Μαρτίου.
Εκ των υστέρων δηλαδή η κυβέρνηση ζητάει συναίνεση; Όταν η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με Ευρωπαϊκές χώρες να αμφισβητούν τις αποφάσεις της ΕΕ και να κλείνουν τα σύνορα τους; Όταν η Τουρκία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ΝΑΤΟ και ζητάει να μετατραπεί το μισό Αιγαίο σε “γκρίζα ζώνη” για να μην θιγούν οι αξιώσεις και προκειμένου να συνηγορήσει στις περιπολίες στο Αιγαίο που είναι αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα;
Στο θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ που αποδέχθηκε η Ελλάδα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ένας κίνδυνος που από την πρώτη στιγμή έχει επισημανθεί από το “pronews.gr” και ο οποίος τελικά είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Οι Τούρκοι για να συμφωνήσουν στις περιπολίες της Συμμαχικής δύναμης SNMG 2 δεν θέτουν μόνο θέμα αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων και της Λήμνου, αλλά αμφισβητούν το μισό Αιγαίο.
Συγκεκριμένα ζητούν οι περιπολίες να γίνονται ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και δυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και το σημείο, μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων να μείνει αφύλακτο για να αλωνίζουν οι Τούρκοι δουλέμποροι.
Με λίγα λόγια θέλουν το Αιγαίο από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά μια “γκρίζα ζώνη” όπου θα περικλείονται όλες μαζί οι αξιώσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας. Από τη μη αναγνώριση των συνόρων, έως την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ελληνικών νησιών και βεβαίως της υφαλοκρηπίδας.
Οι ενστάσεις των Τούρκων κινδυνεύουν να τινάξουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στον “αέρα” αφενός, αφετέρου όμως μέχρι τώρα ουδέποτε ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας δεν έχει ακυρωθεί. Και να σημειωθεί πώς το ΝΑΤΟ πάντα “χαϊδεύει” την Τουρκία.
Φαίνεται πώς η χώρα βρίσκεται ενώπιον πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων ή ακόμη και καταστροφικών για τα συμφέροντα της.