Βλέποντας την ενδοτικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα ο Α.Νταβούτογλου δεν παρέλειψε χθες να του κάνει και “χιούμορ” βάζοντάς τον να ακούσει το γνωστό ελληνικό τραγούδι «Μες του Βοσπόρου τα στενά» και ιδιαίτερα τον στίχο «Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ»!

Πρώτα απ’ολα ο Χριστός δεν είναι ίδιος με τον Αλλάχ. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός διδάσκει την αγάπη και την ανοχή στον πλησίον, η έκδοση του Θεού με την μορφή του Αλλάχ δεν είναι και τόσο ανεκτική ως προς τους “απίστους”.

Δεύτερον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν χρόνια σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι δεν είναι πιστός. Δεν ξέρουμε τώρα αν αυτό έχει αλλάξει ή αν εν πάσει περιπτώση έχει αναθωρήσει κάποια πράγματα στην πνευματική του ζωή (όλοι έχουν δικαίωμα στην αλλαγή) μετά από τόσες συναντήσεις με εκκλησιαστικούς παράγοντες και επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Στην ουσία πάλι ο Α.Νταβούτογλου πειχέιρησε να “καπελώσει” τον πρωθυπουργό. Θίγοντας το θέμα της Πίστης στο οποίο αυτός σαφέστερα (τουλάχιστον επισήμως) υπερτερεί προσθέτοντας και μια δόση τουρκικής “γαλειφιάς” σε στιλ “έλα μωρέ τα ίδια πιστεύουμε, τον ίδιο Θεό νιώθουμε, κοινή θάλασσα έχουμε να κάνουμε μια ωραία μοιρασιά, και όλα καλά”.

Μόνο που είναι διαφορετικό όταν μοιράζεσαι πράγματα που ανευρέθησαν από κοινού και τελειώς διαφορετικό όταν σο ζητάνε να μοιραστείς τα δικά σου υπάρχοντα. Αυτό που επιχειρέιται το Αιγαίο δηλαδή.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του δείπνου που του παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Σμύρνη το τραγούδι «Μες του Βοσπόρου τα στενά».

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ο τραγουδιστής που εμφανίστηκε στο δείπνο ερμήνευσε σε άπταιστα ελληνικά το τραγούδι συνοδευόμενος από ορχήστρα με ένα μπουζούκι και μια ποντιακή λύρα.

Το μενού του δείπνου ήταν ψάρι με αγκινάρες α λα πολίτα. 

Το τραγούδι Μες του Βοσπόρου τα Στενά έγραψε ο Πυθαγόρας, σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα και το τραγούδησε πρώτος ο Γιώργος Νταλάρας. Οι στίχοι του τραγουδιού:

Μες του Βοσπόρου τα στενά

ο Γιάννης κλαίει τα δειλινά

και ο μεμέτης πλάι του

πίνει και τραγουδάει του

Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός

κι εγώ λαός κι εσύ λαός

εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ

όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ

Με λίγη αγάπη και κρασί

μεθάω κι εγώ μεθάς κι εσύ

πιες λίγο από το τάσι μου

αδέρφι και καρντάσι μου

Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός

κι εγώ λαός κι εσύ λαός

εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ

όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ

Πολύ κακή ήταν η χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργύ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας στον “φίλο του Αχμέτ” όπως αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του, στην επίσκεψή του στην Σμύρνη.

Τι να πρωτοπούμε; Αναφέρθηκε στο Αιγαίο τουλάχιστον 3 φορές με την φράση “η θάλασσά μας”;

Χαρακτήρισε το casus belli “παρελθόν”

“Tο casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και ως προς τις παραβιάσεις που πιστεύω ότι θα λυθούν διπλωματικά. Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, όπως το προσφυγικό” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνώντας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πως πρέπει να μην αναφέρεται καν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Αφού είναι παρελθόν γιατί δεν καταργεί τον σχετικό νόμο η Τουρκία που ισχύει (όχι “από την δεκαετία του ’60” που είπε ο Α.Τσίπρας) αλλά από το 1994 οπότε η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια;

Μήπως, γιατί ο Α.Νταβούτογλου ζήτησε από τον Α.Τσίπρα να παραιτηθεί πρώτα η Ελλάδα από το δικαίωμα επέκτασής των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. και μετά να άρει η Αγκυρα το casus belli;

Και όταν δειλά-δειλά ο Α.Τσίπρας τόλμησε να μιλήσει για την ανάγκη να παύσουν στο Αιγαίο ο τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα ο Α.Νταβούτογλου απλώς ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής σε ότι αφορά τις προθέσεις της Αγκυρας: 

“Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις, ό, τι θεωρείτε εσείς παραβιάσεις εμείς δεν το θεωρούμε παραβιάσεις και το αντίθετο”, είπε συγκεκριμένα ο Νταβούτογλου για το θέμα! Και καθάρισε!

Και ο Α.Τσίπρας αρνήθηκε να του απαντήσει ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά “καλώς ή κακώς” (καλώς για την Ελλάδα, κακώς για την Τουρκία) ο Εθνικός Εναέριος Χώρος είναι από το 1936 στα 10 ναυτικά μίλια και η Τουρκία ουδέποτε τον αμφισβήτησε μέχρι το 1974 και όταν τα τουρκικά μαχητικά πετούν μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο!

Σε ερώτηση για το casus belli, πάντως, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποστστήριξε η χώρα του δεν έχει καμία απολύτως επιθετική στρατηγική έναντι της Ελλάδας: “Ζηλεύω πολύ τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών που έχουν πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Γιατί να μην καταφέρουμε κι εμείς το ίδιο, ή και κάτι καλύτερο. Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα”. 

Ζήτω η τρέλα, δηλαδή! Απειλεί η Σουηδία την Δανία με εισβολή; Εχει “Στρατιά Βαλτικής” η Φινλανδία κατά της Σουηδίας”; Εγείρει αξιώσεις χαρακτηρίζοντάς τα “αγνώστου κυριαρχίας”, 16 σουηδικά νησιά η Νορβηγία; Σε αυτές τις “λεπτομέρειες” δεν αναφέρθηκε ο Α.Νταβούτογλου. 

Ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός  είναι η δήλωσή του ότι: «Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα (Αιγαίο, Κυπριακό) μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν τα προβλήματα και τον ευχαριστώ».

Ενδιαφέρον θα ήταν να μας εξηγήσει ο Α.Τσίπρας ποια αποφασιστικότητα επέδειξε  για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και ποια προβλήματα είναι αυτά. Η Ελλάδα θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα θέμα πλην αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία όμως με τη σειρά της εγείρει σημαντικές αξιώσεις στο καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, είναι απροσδιόριστο.

Κατόπιν αυτών ήρθαν και οι συμφωνίες: Ανακοινώθηκε η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Αγκυρας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα, την περαιτέρω εμβάθυνση των τουριστικών σχέσεων, την συνέχιση των επενδύσεων Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στις δύο χώρες.

Γενικώς το κλίμα χθες ήταν πολύ “εποικοδομητικό”… για την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ