Η αμείωτη ροή λαθρομεταναστών και προσφύγων αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οποιαδήοτε συμφωνία με την Τουρκία είναι σαν να την υπογράφεις με τα… δέντρα.

Οι άνθρωποι δεν… μπορούν ιστορικά να τηρήσουν ποτέ μια συμφωνία. Όπως έλεγε και ο… λατρεμένος τους Κεμάλ “οι υπογραφές είναι για να ξεχνιούνται”.

Το έχουν στο DNA τους είναι νομαδικός λαός, κοιτάζει να αρπάξει ότι βρει στο διάβα του και είναι ικανός να λέει ψέμματα κάθε λεπτό κάθε στιγμή τόσο που να προκαλέι απορία στους Ευρωπαίους που δεν μπορούν να το πιστέψουν: “Μα είναι δυνατόν να μην τηρούν ποτέ καμία συμφωνία”;

Ναι, είναι, το κάνουν συνέχεια, τους είναι συνήθεια, ζουν με αυτό.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει λόγο για χάος και αυτοσχεδιασμό την πρώτη μέρα συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 870 μετανάστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά.

Εκτός όμως από τις αμφιβολίες και τον σκεπτικισμό σχετικά με τη συμφωνία, αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί, σημειώνει η «El Pais», είναι τι θα γίνει με τους περισσότερους από 48.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων, ρητορικό το ερώτημα λέμε εμείς.

Στη Λέσβο, περιμένουν επιπλέον προσωπικό, όπως έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες (4.000 ειδικοί σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, 2.300 σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό ούτε και σε αυτό δεν υπάρχει πραγματική σύμπνοια).

Όπως σημειώνει πηγή στην αστυνομία στη Μυτιλήνη, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, “η συμφωνία τίθεται σήμερα σε ισχύ, όμως δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνοι μας, ούτε ξέρουμε πώς θα γίνει πρακτικά.”

Δηλαδή οι Ερωπαίοι ως αφελείς ή ότι άλλο είναι περιμένουν ότι θα εφαρμοστεί από μόνη της. Θεωρούν ότι οι Τούρκοι άλλαξαν πλευρό και ξύπνησαν αλλιώτικα σήμερα. 

«Περιμένουμε το προσωπικό που μας έχουν υποσχεθεί προκειμένου να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και γι’ αυτή τη διαδικασία λείπουν μεταφραστές, δικηγόροι και αστυνομικοί»

Την αποδιοργάνωση επιβεβαιώνουν και δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που σημειώνουν ότι «γίνονται συνεχείς αλλαγές σχεδίων και οδηγιών, με τρόπο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς να κάνει».

Το τέλειο “μπάχαλο” δηλαδή.

Σήμερα το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας έφθασαν περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 πρόσφυγες. Την Κυριακή, περίπου 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Μυτιλήνη. Πλήρης επιτυχία του ΝΑΤΟ και των Βρυξελλων! Ευτυχώς που συμφωνήσαμε!

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα υπάρξουν εντός της ημέρας επαφές και σε υπηρεσιακό επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία τις ροές. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Μάλιστα οι επαφές θα είναι και σε ανώτερο επίπεδο, αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ».

Δηλαδή θα πιέσουν την Άγκυρα μετά την συμφωνία, τόσο καιρό που διαπραγματεύονταν τι έκαναν;

Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 50.411 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.593).Στα νησιά κατεγράφησαν 5.538 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.947) και στη Χίο (1.251), ενώ ως τις 7:30 το πρωί σημειώθηκαν 1.662 νέες αφίξεις.

Στην Αττική διαμένουν 13.711 άτομα (στο Ελληνικό 4.287, στο λιμάνι του Πειραιά 5.131, στο Σχιστό 1.971) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.569. Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 13.250 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.855, στο Πολύκαστρο 3.513 και στα Διαβατά 2.246.

Από 35% έως 50% πιθανότητες να πετύχει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δίνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Heinz Fischer. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Presse, αναφερόμενος στην άποψη της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η ελπίδα της. Όταν κάτι λειτουργεί μόνο με πιθανότητες επιτυχίας 50% ή 35%, δεν μπορώ να στηρίξω σε αυτό ένα τεράστιο οικοδόμημα ευθύνης, από το οποίο θα εξαρτάται η μοίρα χιλιάδων ανθρώπων».

Με τόσες πιθανότητες θα χαρακτηρίζαμε τον Αυστριακό όχι αισιόδοξο αλλά αιθεροβάμμωνα. Mάλλον ο άνθρωπος προσπαθούσε να είναι ευγενικός

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ