Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Πού το πάει η Άγκυρα και τί ανησυχεί τους επιτελείς του Πενταγώνου
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝΕΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή των Οινουσσών και της Λέσβου, σε αέρα και θάλασσα, έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στους επιτελείς του Πενταγώνου για το που το πάει. Αναμφισβήτητα εγκαινιάζει μία νέα μορφή προκλήσεων και έγερσης αξιώσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η χθεσινή δε συμπεριφορά της Άγκυρας έδειξε πώς είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση.
Οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος, εν προκειμένω τις Οινούσσες στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην διπλανή νήσο Παναγιά, αυξήθηκαν σε αριθμό και… καθιερώθηκαν. Οι δε πτήσεις άνωθεν των νησιών χθες και προχθές συνοδεύτηκαν από εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών της Άγκυρας και των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.
Τα περιστατικά αυτά δείχνουν μία κλιμάκωση, την οποία ωστόσο οι Έλληνες επιτελείς δεν αξιολόγησαν ως ιδιαίτερη σοβαρή. Από χθες όμως η προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι Τούρκοι φάνηκαν να επιδιώξουν να στήσουν σκηνικό έντασης ή και “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο.
Ενώ είχαν προηγηθεί τα διαβήματα από το υπουργείο Εξωτερικών και ενώ το ΓΕΕΘΑ είχε δώσει εντολή ενεργοποίησης των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στη Χίο και στις Οινούσσες η Άγκυρα αψήφισε τον κίνδυνο (προφανώς γιατί γνωρίζει πώς κινούνται οι πολιτικοί στην Ελλάδα) και έστειλε ξανά τα μαχητικά της να κάνουν άλλες 6 πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος.
Η αεροπορική δραστηριότητα συνοδεύτηκε μάλιστα και από ένα ανησυχητικό επεισόδιο στη θάλασσα, όπου Τούρκοι που είχαν παραβιάσει με το σκάφος τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα έστρεψαν και απείλησαν με τα όπλα τους το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού που τους καλούσε να αποχωρήσουν.
Το περιστατικό αξιολογήθηκε ως σοβαρό και δόθηκε εντολή στην κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού “Αήττητος” να προσεγγίσει το σημείο για να συνετιστούν οι Τούρκοι να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από σκάφης της τουρκικής Ακτοφυλακής συνέβησαν και τη Δευτέρα και μάλιστα συνεχείς.
Είναι προφανές πώς η Άγκυρα επιχειρεί να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Αυτό είναι που έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Μία εκτίμηση είναι ότι μπορεί οι Τούρκοι να ενοχλήθηκαν από την άσκηση Ηνίοχος 2016 που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στο Αιγαίο και να απάντησε με τις προκλήσεις αυτές. Χθες ήταν η τελευταία ημέρα της άσκησης οπότε αυτό θα φανεί σήμερα.
Μια άλλη είναι πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την παρουσία του ΝΑΤΟ και να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι κάτι που έχουμε γράψει αρκετές φορές αλλά απασχολεί σφόδρα τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού από τη μία η Συμμαχική δύναμη δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και από τη άλλη προσφέρεται ως “υπόθαλψη” της τουρκικής παραβατικότητας.
Η εκτίμηση είναι πάντως πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί στο Αιγαίο και ίσως ανεβάσει την ένταση μέχρι του σημείου της κρίσης. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους χειριστές των μαχητικών και των διοικητών των μονάδων τόσο του Στρατού όσο και του Ναυτικού είναι να είναι προσεκτικοί και να αντιδρούν με ψυχραιμία.
Εικάζουν πώς η προκλητική συμπεριφορά έχει σχέση με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και της κυβέρνησης Ερντογάν και δεν θα ήθελε κανείς στην Ελλάδα να δώσει αφορμή για εξωτερίκευση της κρίσης στο Αιγαίο.
Το ερώτημα όμως είναι, μέχρι ποιών ορίων. Μέχρι πότε θα επιδεικνύουμε “στρατηγική ψυχραιμία”; Μέχρι να φτάσουν τα τουρκικά μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη ή έως τα τουρκικά άρματα αρχίσουν να περνούν τον Έβρο;