Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα στο Αιγαίο: Διεκδικεί την έρευνα-διάσωση στις Οινούσσες και απειλεί με κατάρριψη τα ελληνικά μαχητικά
ΜΕ ΝΟΤΑΜ ΑΜΒΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑ
Η Τουρκία τεντώνει ακόμη περισσότερο το σχοινί της έντασης στην περιοχή των Οινουσσών, που την προηγούμενη εβδομάδα είχε βάλει στο στόχαστρο στέλνοντας μαχητικά της να κάνουν απανωτές πτήσεις πάνω από το νησί και τώρα διεκδικεί την έρευνα και διάσωση απορρίπτοντας ελληνική ΝΟΤΑΜ σε μία περιοχή μεταξύ Οινουσσών, Χίου, Λέσβου και Ψαρών. Απειλεί μάλιστα να καταρρίψει όσα μαχητικά επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον έλεγχο της αεροπλοΐας στην περιοχή που έχει δεσμεύσει εντός του FIR Αθηνών.
Συγκεκριμένα χθες, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν τη ΝΟΤΑΜ Α0851/16 κάνοντας γνωστή την πραγματοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR) από τις 27 Απριλίου μέχρι και 5 Μαΐου (περιλαμβάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα) σε μια εκτεταμένη περιοχή βόρεια των Οινουσσών, της Χίου και των Ψαρών μέχρι νότια της Λέσβου.
Τόσο η διάρκεια της άσκησης όσο και η έκταση της περιοχής που δεσμεύεται εντός του FIR Αθηνών, στα διεθνή χωρικά ύδατα, δεν είναι συνήθεις, αλλά γίνεται σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει εκ νέου τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Εκτιμάται πώς ένας από τους λόγους που η Τουρκία επέλεξε την περιοχή των Οινουσσών και της Λέσβου για να ξεδιπλώσει τις αξιώσεις της είναι και το ΝΑΤΟ, αφού περιπολεί στην περιοχή αυτή και καταγράφει όλες τις κινήσεις σε θάλασσα και αέρα. Εν ολίγοις η Άγκυρα θέλει να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της.
Η ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα πρέπει να εκπέμπουν διαρκώς το σήμα αναγνώρισης τους κατά την πτήση τους, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και θα πρέπει να υποβάλλουν σχεδία πτήσης.
Επίσης στην ίδια ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών και για τον λόγο αυτό ζητείται από τα μέσα που θα λάβουν μέρος στην άσκηση να αποφεύγουν άσκοπη πρόκληση συνηγόρων για έρευνα και διάσωση.
Η Τουρκία αντέδρασε και λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε τις ΝΟΤΑΜs Α1752/16 και Α1753/16 με τις οποίες απορρίπτει πλήρως την ελληνική ΝΟΤΑΜ με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τους κανόνες του ICAO. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην τουρκική περιοχή ευθύνης όπως έχει καταχωρηθεί στον ΙΜΟ και συνεπώς όλες οι δραστηριότητες σχετικές με έρευνα και διάσωση σε αυτήν την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Σε ότι αφορά τον εναέριο χώρο, η τουρκική ΝΟΤΑΜ αναφέρει ότι τα “στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ναυτικών μιλίων και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης”.
Δηλώνει μάλιστα ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς η Άγκυρα απειλεί να καταρρίψει ελληνικά μαχητικά που θα σπεύσουν να προασπίσουν το κυριαρχικό δικαίωμα των 10 ν.μ.
Μετά της συνεχείς πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, η Άγκυρα φαίνεται πώς κάνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα στην όξυνση της έντασης στο Αιγαίο. Κι αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή αεροπορική δραστηριότητα. Συνολικά τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 26 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε δύο περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε Ελλάδα και Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν περνάει απαρατήρητο, όπως επίσης και η Σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Κοτζιά τη Μεγάλη Τρίτη. Είναι δύο ημέρες πριν την έναρξη της τουρκικής άσκησης.