Ποιες Οινούσσες; Η Άγκυρα διεκδικεί την έρευνα-διάσωση μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό – Δημοσίευσε χάρτη ως «τουρκική περιοχή ευθύνης»
ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΝΑΤΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... ΚΟΙΜΑΤΑΙ
Ποιες Οινούσσες και ποια Λέσβο; Οι Τούρκοι θεωρούν πώς έχουν δικαιοδοσία να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μέχρι τις Κυκλάδες και ετοιμάζονται να το πράξουν ανακοινώνοντας ήδη νέα άσκηση για αμέσως μετά το Πάσχα. Σημειώνεται πώς σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ολοκληρώνεται αυτή που ξεκίνησαν χθες βάζοντας “φωτιά” στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και ρεκόρ εμπλοκών σε μία ημέρα.
Τη νέα άσκηση έρευνας και διάσωσης που ανακοίνωσαν με τη NAVTEX 321/16 για το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Μαΐου οι Τούρκοι (Θαλάσσιος Λέων την ονομάζουν) τη συνόδευσαν με μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου με τη δημοσίευση ενός χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση, στα όρια του 25ου Μεσημβρινού, δηλώνοντας πώς υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση σε αυτό είναι οι ίδιοι.
Διχοτομούν δηλαδή το Αιγαίο και προβάλουν την αξίωση τους για συνδιαχείριση. Είναι αυτό που έκαναν και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ με αφορμή τις περιπολίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ζητώντας τα Συμμαχικά πλοία να περιπολούν στο μισό Αιγαίο, αμφισβητώντας το staus quo ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Κι όμως ο Πάνος Καμμένος χθες στη Βουλή έβλεπε θετικά το έργο της Συμμαχίας στο Αιγαίο, αλλά μάλλον δεν έβλεπε πώς οι Τούρκοι μέσω του ΝΑΤΟ υποσκάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, επιχειρώντας μάλιστα να στήσουν μία κρίση ανάλογη αυτής των Ιμίων.
Γιατί όταν οι Τούρκοι πιλότοι εμπλέκονται σε επτά σκληρές αερομαχίες μέσα σε μία ημέρα με τα ελληνικά μαχητικά σημαίνει πώς έχουν εντολές να σκληρύνουν τη στάση τους και όχι απλά να δηλώσουν την παρουσία τους με μία παράβαση του FIR Αθηνώ ή παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου.
Το στοιχείο μάλιστα αυτό, των 7 εμπλοκών, προβλημάτισε σφόδρα τους επιτελείς του Πενταγώνου και ειδικά της ΠΑ, καθ’ ότι από την τουρκική επιθετικότητα εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή υπάρχει και το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει μία τεχνητή κρίση στο Αιγαίο για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της με διαιτητή το ΝΑΤΟ. Και αυτά τα παιχνίδια μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα που θα οδηγήσουν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας η νέα άσκηση έρευνας και διάσωσης θα διεξαχθεί στις περιοχές μεταξύ της Χίου-Λέσβου-Σκύρου-Ψαρών από τις 3 έως τις 6 Μαΐου. Πρόκειται για τις ίδιες περιοχές που οι Τούρκοι πραγματοποιούν και τώρα (ξεκίνησε χθες) άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Η Άγκυρα στην ανακοίνωση αυτή κάνει λόγο για “τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης εντός του βορειανατολικού και κεντρικού Αιγαίου”, υποστηρίζοντας και πάλι ότι της ανήκει το μισό Αιγαίο. Γράφει δηλαδή στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους διεθνείς κανονισμούς που αναφέρουν ότι τα όρια της περιοχής ελέγχου και διεξαγωγής έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας συμπίπτουν με αυτά του FIR Aθηνών.
(Αυτός είναι ο χάρτης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου)
Επειδή ωστόσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα όρια του FIR Αθηνών έρχεται τώρα και τα τοποθετεί στον 25ο Μεσημβρινό. Έτσι θέλει και μάλιστα επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση πώς η άσκηση θα γίνει σε διεθνή εναέριο χώρο, όταν οι περιοχές που έχει δεσμεύσει παραβιάζουν στον αέρα τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.
Ανώτατη στρατιωτική πηγή που γνωρίζει πολύ καλά την τακτική των Τούρκων επισήμανε στο pronews.gr πώς “η Άγκυρα ξεδιπλώνει όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, θέλοντας να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί” και συνέδεσε την όξυνση των τουρκικών προκλήσεων με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Μέχρι στιγμής η Συμμαχία κάνει πώς δεν βλέπει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και η Τουρκία θεωρεί πώς όταν αποφασίσει το ΝΑΤΟ να πάρει θέση θα είναι σαφώς κέρδος για την ίδια. Και αυτό είναι δεδομένο.
Η Τουρκία βάζει… πόδι στο Αιγαίο με όχημα το ΝΑΤΟ και στην κυβέρνηση μιλούν για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.